Ministrul Mediului: ‘Proiectul Rosia Montana este blocat’

1

Protest

Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, a declarat, la comemorarea a zece ani de la un grav accident cu cianuri, ca proiectul Rosia Montana nu va merge mai departe cat timp certificatul de urbanism este nul. Mai multe organizatii civice au tras, luni, un semnal de alarma cu privire la riscurile folosirii cianurii in exploatarile miniere.

“In momentul acesta, datorita faptului ca exista o decizie a instantei privind declararea certificatului de urbanism ca fiind nul, nu mergem mai departe. Punctul meu de vedere este foarte ferm in aceasta privinta”, a declarat ministrul Laszlo Borbely, citat de Mediafax. El a adaugat ca miercuri va organiza o intalnire, pe aceasta tema, cu organizatiile neguvernamentale si intentioneaza sa faca si o deplasare in zona.

Declaratia a fost facuta in contextul in care, mai multe organizatii ale societatii civile marcau zece ani de la ruperea digului iazului de decantare de la mina Aurul de linga Baia Mare, detinuta de compania australiana  Esmeralda. Pe 30 ianuarie 2000, aproximativ 100.000 de metri cubi de apa cu cianura si metale grele au ajuns in Sasar, apoi in Tisa si in Dunare. In urma accidentului, mii de tone de peste au murit in Romania si Ungaria, alte pasari si mamifere au murit mancand peste otravit, iar terenurile si fantanile localnicilor din apropierea iazului au fost otravite.

La patru saptamani de la accident, urme de cianura au fost identificate si in Delta Dunarii. Conform estimarilor oficiale, au fost necesari cinci ani pentru repopularea cu peste a raurilor afectate. Vor fi necesari inca 10 ani pentru refacerea totala a florei si faunei.

„Dupa accidentul de la Baia Mare, mai multe tari din Europa Centrala au interzis prin lege utilizarea cianurii in industria miniera. La noi, unii demnitari au anuntat ca intentioneaza sa reevalueze situatia Rosia Montana Gold Coporation. Prefer sa cred ca au doar o problema de memorie si sa le aducem aminte cu acest parastas pentru Baia Mare, decat sa ii suspectez de crima contra propriilor conationali. Nu sunt de acord ca aurul lor sa fie cumparat cu vietile noastre!”, a declarat Mircea Toma, presedinte Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei.

„Acest accident care a avut loc in nord-vestul Romaniei a fost avut un impact atat de mare asupra mediului, incat urme de cianura au fost gasite in Delta Dunarii, la 2.000 de kilometri distanta. Nu vrem pesti otraviti in Delta!”, a spus si Costel Popa, directorul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Tinerii care au comemorat accidentul cu cianuri si metale grele de la Baia Mare au pastrat un moment de reculegere si au impartit coliva celor prezenti, spunandu-le ca este “pomana pestelui“.

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger