Managementul deşeurilor, oprirea jafului din pădure, sănătatea apelor, protejarea spaţiilor verzi, moratoriul exploatării gazelor de şist, energia verde, schimbările climatice, conservarea biodiversităţii, protecţia Deltei Dunării, buna administrare a Fondului de Mediu – iată numai câteva dintre subiectele atinse în cadrul întâlnirii de 2 ore dintre ministrul Mediului și Pădurilor, Rovana Plumb, şi reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale de mediu, care a avut loc ieri. Discuția a avut loc pe marginea documentului de poziție Soluții, nu probleme, elaborat de Coaliția pentru Mediu.
Iată care sunt principalele concluzii ale întâlnirii:
- Implicarea pe termen lung a experţilor CMR în consilii tehnico-stiinţifice şi consultative pe diverse domenii – cum ar fi problematica gestionării apelor, managementul deşeurilor, schimbările climatice şi construcţia de microhidrocentrale (MCH). Coaliţiei pentru Mediu i s-a solicitat deja să facă nominalizări pentru Consiliul tehnico-ştiinţific al apelor şi pentru Comitetul de Avizare al AFM.
- Un alt subiect pe care CMR aşteaptă să fie implicat este propunerea actuală de modificare a Codului Silvic, pe marginea căreia au fost deja înaintate critici şi comentarii în numele tuturor organizaţiilor membre.
- Reformarea Administraţiei Fondului de Mediu, în conformitate cu priorităţile de mediu incluse în documentul de poziţie al CMR.
- Eficienţa absorbţiei fondurilor europene şi analizarea impactului proiectelor finanţate prin POS Mediu devine o prioritate pentru următoarea perioadă de programare, dincolo de procentele de fonduri absorbite.
- La sugestia CMR, se va lua în calcul realizarea unui plan naţional pentru MCH care să analizeze oportunitatea construcţiei de microhidrocentrale pe cursurile râurilor de pe teritoriul României şi să traseze linii directoare. Ministerul şi-a afirmat hotărârea pentru oprirea lucrărilor actuale şi evaluarea corespunzatoare a impactului acestora asupra naturii.
- Luarea în calcul a soluţiei renaturării pentru prevenirea inundaţiilor. CMR a propus Ministerului realizarea unui proiect pilot de renaturare al unui bazin hidrografic în vederea evaluării ex-ante a acestei intervenţii.
- Ministerul va avea în vedere cofinanţarea prin AFM a programului LIFE + (vârful de lance al programelor de finanţare pentru mediu din Uniunea Europeană, care acoperă domenii precum schimbări climatice şi biodiversitate), ca potenţială soluţie la lipsa finanţării cu care se confruntă România.
- Ministerul Mediului se angajează să găsească soluţii pentru programe de educaţie pentru mediu, considerate prioritare, şi asigură sprijinul necesar înfiinţării unui grup de lucru cu reprezentanţi de la Ministerul Mediului, Ministerul Educaţiei, ONG-uri şi asociaţiile elevilor.
- Ministerul Mediului s-a angajat să deblocheze procesul de aprobare a Planului de Management al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi consideră, alături de organizaţiile CMR, deosebit de importantă demararea procesului de management al speciilor din RBDD.
Organizaţiile din CMR salută deschiderea noului ministru şi îşi exprimă speranţa că această întâlnire reprezintă începutul deblocării procesului de colaborare pentru protecţia mediului în România. CMR insistă asupra importanţei solicitărilor din documentul de poziție Soluții, nu probleme şi se angajează să sprijine toate demersurile Ministerului în direcţia abordării şi rezolvării fiecăruia dintre aspectele semnalate şi monitorizate constant de organizaţiile neguvernamentale de mediu.
Ministrul Mediului s-a angajat să răspundă tuturor revendicărilor şi propunerilor din documentul cadru al CMR în maxim o săptămână.