Ministrul Economiei neagă afirmațiile care i-au indignat pe ecologiști. Alburnus Maior cere, în continuare, demiterea sa

4

Declaraţiile ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, privind promovarea mineritului la Roşia Montană,  din 1 iunie 2012, au provocat profundă nemulţumire în rândul opiniei publice. În doar câteva zile, peste 1500 de scrisori ale cetăţenilor români care solicitau demiterea lui Daniel Chiţoiu au fost trimise premierului Victor Ponta.

Solicitarea demiterii ministrului Economiei a continuat şi în cadrul galei premiilor Green Awards, din data de 5 iunie, acolo unde au fost prezenţi ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb şi prim-ministrul Victor Ponta. Purtând insigna Campaniei Salvaţi Roşia Montană, Victor Ponta a afirmat că poziţia Guvernului României cu privire la Roşia Montană rămâne neschimbată, iar ministrul Economiei “a vrut să spună că proiectul Roşia Montană nu se face anul acesta, dar nu i-a ieşit NU-ul.”

Reprezentanţii societăţii civile prezenţi la eveniment au insistat că dezminţirea trebuie să se realizeze în mod public, astfel încât presa să rectifice modul în care a prezentat declaraţiile ministrului Economiei.

La doar o zi de la declaraţiile publice ale prim-ministrului Victor Ponta, Ministerul Economiei a transmis un comunicat menit să clarifice oficial situaţia. Potrivit comunicatului din 6 iunie, “În cadrul întâlnirilor avute – cu ocazia deplasării la Roşia Montană – sau a conferinţei de presă susţinute, dl. Daniel Chiţoiu NU a făcut niciodată afirmaţia conform căreia proiectul de la Roşia Montană va demara în acest an. Declaraţia prin care se asumă termenul de sfârşit de an 2012 s-a referit la preluarea societăţii Cuprumin Abrud de Consiliul Judeţean Alba (…)”.

Campania Salvaţi Roşia Montană îşi menţine nemulţumirea cu privire la ieşirea publică nedocumentată şi defectuoasă a ministrului Economiei, în special pentru că acordarea avizului de mediu nu este de competenţa ministerului Economiei.

Asociația Alburnus Maior susține că demiterea sa este necesară pentru reafirmarea dezaprobării lobby-ului politic de către Guvernul Ponta în evaluarea proiectului minier propus la Roşia Montană.

De asemenea, Alburnus Maior reamintește Guvernului Ponta că o parte importantă a comunităţii locale din Roşia Montană împreună cu sute de mii de cetăţeni ai României s-au exprimat clar împotriva proiectului minier şi au solicitat implicarea Guvernului României în dezvoltarea durabilă a zonei.

Sursa: Asociația Alburnus Maior


4 comentarii

 1. neaga doar pentru ca asta e strategia lui ponta, nu ca nu ar fi de acord cu proiectul, iar daca acesta e viabil din punct de vedere economic nu vad de ce nu l-ar sustine si de ce ar trebui sa fie demis pentru asta.

  • Referitor la „viabilitatea” proiectului din punct de vedere economic, uite care este poziția Academiei Române:

   „In urma mai multor discuţii şi analize, Academia Romana constată că PROIECTUL NU REPREZINTA O LUCRARE DE INTERES PUBLIC IN FOLOSUL ECONOMIEI NATIONALE care să justifice efectele colaterale şi riscurile asociate cu acesta şi prin urmare recomandă abandonarea sa.(…)

   Exploatarea proiectată pentru o perioadă de 17 ani nu reprezintă o soluţie de dezvoltare durabilă, pe termen lung, problemele sociale şi economice ale zonei rămânând nerezolvate sau agravându-se după această perioadă.

 2. ca si Elena, nu inteleg de ce ar trebui sa fie demis, pentru ca declaratia sa daduse sperante rosienilor ca, in sfarsit, viata pe care si-o doresc si o merita era posibila. Iar ca neaga afirmatiile mi se pare lasitate din partea sa. gata, un ong ii cere demisia si trebuie sa negam tot ce am zis? dar la rosieni s-a gandit?

  • Ministrul ar trebui demis pentru că a făcut niște afirmații doar pentru a le asigura celor de la Gabriel Resources niște bani pe bursă.

   În acest moment, decizia privind proiectul RMGC este la nivelul comisiei de analiză tehnică de la Ministerul Mediului. Oricât a încercat fostul său șef, Marin Anton, să acopere neajunsurile acestui proiect, ele se văd și de pe lună. Iar ele nu pot fi trecute cu vederea nici de un orb.

   Mai adaug un citat din poziția Academiei Române cu privire la proiectul RMGC (linkul către documentul integral este într-un răspuns de mai sus):

   „Exploatarea la suprafaţă în patru cariere deschise şi crearea unui bazin de acumulare a rezidiilor în spatele unui baraj de 180 m înălţime mutilează grav peisajul zonei şi este în contradicţie cu legislaţia europeană (de exemplu Convenţia Europeană a Peisajului ratificată de România prin legea 451/2002; directivele UE nr.85/337/CEE, 2001/42/CE, 80/68/CEE, 94/43/EEC).”

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger