Miniştrii europeni s-au înţeles ca producătorii de alimente să eticheteze nutrienţii, inclusiv grăsimile şi zahărul, şi să menţioneze ţara de origine a cărnii, informează BBC.
Negociatorul şef privind etichetarea alimentelor din Parlamentul European, Renate Sommer, a spus despre înțelegere că este “neglijentă”. Ea subliniază că mai e nevoie de discuţii serioase pe această temă, consumatorii europeni mai având de aşteptat pentru etichete detaliate.
Miniştrii au refuzat cererile membrilor Parlamentului European ca informaţiile nutriţionale principale să fie trecute pe faţa ambalajului. “Toate elementele de nutriţie ar trebui să apară împreună în acelaşi câmp vizual, dar unele elemente ar putea fi repetate pe faţa pachetului”, se arată într-o declaraţie în numele celor 27 miniştri din domeniu.
Aceştia s-au mai înţeles ca valoarea energetică şi cantitatea unor nutrienţi precum grăsimile, carbohidraţii, proteinele, zahărul şi sarea să fie trecute, în mod obligatoriu, pe ambalaj. Acestea trebuie exprimate la 100 mg sau 100 ml sau ca procent. De asemenea, va fi obligatorie precizarea ţării de origine pentru porc, miel şi pui. Această regulă este deja obligatorie pentru vită în UE. Vinul, berea şi băuturile spirtoase vor fi exceptate de la etichetarea nutriţională.
Renate Sommer spune însă că este o înţelegere neglijentă care omite detalii importante. Aceasta exemplifică prin includerea unor categorii despre care nu se precizează ce sunt, ceea ce duce la nesiguranţă din punct de vedere legal. Până ca reglementările să devină lege mai este programată o a doua citire în Parlament, iar producătorii ar avea o perioadă de cel puţin trei ani pentru a-şi actualiza etichetele.
Foto: EPA