Miniștrii agriculturii de la Dunăre semnează pentru o Europă fără soia modificată genetic. România este singura țară care refuză să semneze

9

În această dimineață, la expoziția Săptămâna Verde din Berlin, toți miniștrii agriculturii din țările riverane la Dunăre și afluenții săi semnează declarația comună de aderare la programul agricol Danube Soya. Excepție face doar Daniel Constantin, ministrul român al agriculturii, care rămâne loial corporației agro-chimice Monsanto și alor sale organisme modificate genetic (OMG), cu toate că soia modificată genetic este ilegal spre a fi cultivată în Uniunea Europeană.

 

“Am prezentat proiectul oficialilor de la agricultură încă din iulie anul trecut. Când a auzit de proiect, secretarul de stat Gheorghe Albu a făcut cale întoarsă din sala de ședințe. Invitat la Viena pentru lansarea oficială din septembrie 2012, ministrul Constantin a lipsit. Astăzi, în timp ce toți miniștrii semnează declarația, Daniel Constantin a decis să facă opinie separată. Gestul domniei sale face de rușine România, ridică un zid în jurul țării și îl poziționează în calitatea de marionetă supremă a corporației americane Monsanto care deține monopolul global pentru organismele modificate genetic”, a declarat Gabriel Păun, Președinte Agent Green, organizație membră a Danube Soya.

Danube Soya reprezintă alternativa europeană nemodificată genetic la importurile din America unde suprafețe imense din pădurile tropicale, mai ales din Amazon, sunt defrișate permanent pentru a face loc monoculturilor cu soia, în mare parte modificată genetic. Treptat, Europa a ajuns astăzi aproape total dependentă de soia de peste ocean. Acest monopol a condus în ultimii la creșterea excesivă și nejustificată a prețului la furajele pentru animalele de fermă și în consecință a cărnii și a lactatelor. “Danube Soya poate dezrobi Europa, ar aduce beneficii fermierilor europeni, satisface exigențele libere de OMG ale consumatorilor, ar salva Amazonul și ar reduce masiv emisiile de CO2 prin anularea transportului peste mări și oceane. Cu așa o miză mă aștept la o intervenție pe măsură a prim-ministrului Victor Ponta”, a adăugat Gabriel Păun, Președintele Agent Green.

Grație condițiilor pedo-climatice benefice, țările riverane la Dunăre au devenit deja cele mai productive țări cultivatoare de soia din Europa cu un potențial de creștere semnificativă. Potrivit Camerei pentru Agricultură din Austria suprafața cultivată cu soia ar putea crește la 5 milioane de hectare în următorii 5 ani. “Exista un interes sporit pentru Danube Soya din partea majorității producătorilor de alimente și furaje din Europa, precum și din partea celor mai mari lanțuri de supermarketuri. Astăzi, cu ocazia semnării declarației de la Berlin, am demarat noul curs pentru producția de proteină în Europa. Regret că tocmai România, cu un potențial de top, nu ni s-a alăturat astăzi. Sperăm că partea română va reanaliza pozitiv aderarea la program”, a declarat Matthias Kron, Președintele Asociației Danube Soya.

Organizația Agent Green cere prim-ministrului Victor Ponta să intervină de urgență pentru ca România să semneze declarația de aderare la programul Danube Soya înainte de începerea sezonului de însămânțare 2013.

Sursa: Agent Green

Foto: Flickr / kendoman26


9 comentarii

 1. Bineinteles ca la mijloc sunt importante avantaje financiare, inparticular pt. acest Syroe, altfel nu se explica graba cu care respectivul a parasit consfatuirea, refuzind automat semnarea tratatului! Monsanto este un gigant american, care va face tot ce este posibil, legal sau pe cai neortodoxe, sa-si apere la singe propriile interese! Sper din tot sufletul ca la nivelul actualului guvern roman vor fi persoane suficient de inteligente si vizionare, care se vor alatura eforturilor europene, de a asigura independenta nutritionala a Europei, in fata atacurilor provocate de multinationalele americane!

 2. ROMANU EDE VINA … DE CE NU IASA ACUMA IN STRADA SA-L SCOATA PE MIEZU ALA DE DANIEL AFARA SA-L CALCE PE CAP SI SA-L INTREBE CE VREI SA NE DAI SA MANCAM MA ? … PAI NU IASA NIMENI FRATE IN STRADA CA 1 CRENVUSTI E 80 BANI :)))) SI 3 RUDE DE SALAM LA OFERTA 7 LEI :))))))) VAI DE EI ROMANI OMNIVORI:)))

 3. Pingback: Biofermier din Transilvania vorbeste la Berlin in fata a 25.000 manifestanti |

 4. Acum citiva ani, apicultorii au demonstrat in fata tuturor prefecturilor impotriva pretului prea mic la miere. la discutiile cu prefectul de Brasov, dl. Gontea au participat si crescatorii de vite, oi, si altii.
  In calitate de apicultor, am pus problema OMG-urilor, cerind interzicerea importurilor de saminta modificata genetic.
  Cine credeti ca au sarit in sus impotriva acestei masuri ?
  Au sarit tocmai crescatorii de bovine.
  Atunci am aflat si eu ce maninca oamenii care cumpara lapte din magazine.
  Hrana vacilor era in mare parte formata din nutreturi combinate cu srot de soia modificat genetic venite din Argentina, via Ungaria.
  Motivul revoltei pe mine a fost marea mea lipsa de cunostinte privind pretul furajelor , care pentru ai, “soia NE MODIFICATA GENETIC, CULTIVATA LA NOI, ERA CA PRET MULT PESTE VALOAREA IMPORTULUI. Degeaba le-am explicat ce inseamna OMG pentru sanatatea copiilor nostri. Pretul reprezenta valoarea suprema pentru ei.
  Revenind,
  Nu Daniel Constantin e cel mai vinovat, ci Tabara care a dat avizele pentru importul acestor plante modificate genetic. Oricum, l-au ajuns blestemele apicultorilor, ca si-a rupt picioarele.

  • Este “MOMENTUL POTRIVIT “CA DUMINICA 22 SEP.2013 SA PROTESTAM PT. RENATIONALIZAREA TUTUROR BOGATIILOR NATURALE ,”BOGATII COMUNE”(ALE TUTUROR ROMANILOR)” APA,SAREA, VARUL, PETROLUL,AURUL, CARBUNELE, GUNOIUL,LOTERIA ROMANA SI IMPOTRIVA O.G.M lor si NU NUMAI .Pt. toate problemele “NATIONALE” POLITICA SA TRAIASCA DIN COTIZATIILE PROPRIILOR SUSTINATORI(fraieri)SISTEMUL SANITAR NUMAI DE STAT,(Sa nu ajungem ca in america)”ELIMINAREA ADMINISTRATORILOR NOSTRI” PRINCIPALI EXPLOATATORI AI FIINTEI UMANE.OMUL A AJUNS LA UN NIVEL SUPERIOR AL INTELIGENTEI NE AR FI FFFF. BINE FARA “”ADMINISTRATORI CARE NU FAC ALTCEVA DECAT SA SI APERE PROPRIILE INTERESE “”PANA CAND ??PANA UNDE??

 5. Pingback: The good, the bad and the ugly truth : Agricultural and Rural Convention

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger