Ministerul Mediului se delimitează de topul celor mai verzi companii, în urma scandalului Kronospan

0

În urma valului de indignare stârnit de numirea controversatei companii Kronospan Sebeş SA în topul Green Business Index şi a scrisorii deschise prin care Coaliţia de Mediu a cerut Ministerului Mediului să retragă acest premiu, László Borbély, Ministrul Mediului, a trimis un răspuns final în care anunţă reanalizarea tuturor chestionarelor înscrise în concurs şi delimitarea de clasamentul verde al companiilor de anul acesta, până la finalizarea reevaluărilor.

Pe 28 iunie 2011, László Borbély a premiat  companiile câştigătoare ale ediţiei 2011 a Green Business Index. Printre cele 6 companii considerate cele mai “verzi” firme din România s-a aflat şi Kronospan Sebeş SA, acuzată în trecut de “încălcarea gravă a legislaţiei privind autorizarea de mediu şi a lucrărilor de construcţii, generând un impact semnificativ asupra populaţiei şi asupra mediului, datorită emisiilor de substanţe periculoase care se folosesc în procesul de producţie (ex. Formaldehida, praful de lemn fin PM10)”. Premierea acestei companii a atras cu sine dezaprobarea organizaţiilor de mediu, care au făcut presiuni asupra Ministrului Mediului să retragă premiul verde acordat Kronospan. Pe 29 iunie, Coaliţia pentru Mediu, care numără 69 de ONG-uri, a emis o scrisoare deschisă prin care a cerut Ministerului să îşi rectifice poziţia (aici puteţi citi răspunsul iniţial al lui László Borbély la această scrisoare), iar pe 30 iunie, activiştii Greenpeace au protestat în fața Ministerului pentru a critica decizia privind Kronospan. Indignarea a continuat şi pe 1 iulie, când organizaţiile Re.Generation si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au organizat un protest-satiră în care Ministrul Mediul şi formaldehida companiei Kronospan apar în costume de mire şi mireasă (foto sus).

Pe 5 iulie a venit şi răspunsul final acordat Coaliţiei de Mediu de către László Borbély, pe care îl reproducem mai jos:

“Referitor la  scrisoarea 3387/04.07.2011 privind companiile câştigătoare la Green  Business Index 2011 vă aducem la  cunoştinţă  următoarele aspecte:

1.  Ministerul  Mediulul  şi  Pădurilor a solicitat Asociaţiei Green Revolution reanalizarea tuturor chestionarelor înscrise în concurs, în termen de 30 zile, prin cooptarea experţil0r din minister.

2.  Până la finalizarea reevaluărilor, Ministerul Mediului  şi Pădurilor se delimitează de clasamentul stabilit în acest an. Pe de altă parte am dat sarcina instituţiilor din coordonare, subordonare, să prezinte situaţia actuală la compania Kronospan Sebeş SA”.

Citiţi Cum a ajuns un inamic al mediului în topul celor mai verzi companii? pentru detalii lămuritoare pe marginea acestui subiect.

Foto: Mircea Struţeanu

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger