Ministerul Mediului cere clarificări în cazul ursului omorât la Sibiu

0

Ministerul Mediului a anunțat că va transmite o sesizare către Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu, prin care solicită o anchetă care să stabilească cât mai precis condițiile în care a apărut un exemplar de pui de urs ieri, 12 octombrie, în Sibiu și oportunitatea intervenției autorităților locale.

Ministerul precizează, într-un comunicat de presă, că zona județului Sibiu nu este considerată un areal dezvoltat al ursului brun, conform analizei Fișelor Fondurilor de Management Cinegetic. Ca atare, Ministerul ia în calcul și posibilitatea ca apariția ursului în zona locuită a orașului să fie rezultatul unei activități ilegale: eliberarea voluntară a unui urs ținut ilegal în captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc.

În completarea sesizării transmise către IPJ Sibiu, Ministerul Mediului a solicitat Direcției Sanitar Veterinare analize care să determine starea de sănătate a ursului înainte de împușcare, inclusiv să stabilească dacă exemplarul a fost tranchilizat anterior ajungerii în oraș.

Cât privește intervenția autorităților locale în acest caz, Ministerul Mediului precizează că nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împușcare. Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de intervenție, în situația dată, va fi stabilită de organele de anchetă abilitate.

Instituția transmite că acest incident arată, odată în plus, necesitatea înființarii cât mai rapide a Serviciului de Urgență pentru Animale Sălbatice – SUAS, demers deja inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor împreună cu Ministerul Afacerilor Interne. Acesastă structură va dispune de proceduri foarte clare pentru intervenția în astfel de situații, în funcție de nivelul de pericol.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger