Ministerul Energiei a lansat un sistem de raportare anonimă a faptelor de corupție din sectorul energetic

1

Începând de azi, Ministerul Energiei lansează pe site-ul propriu o secțiune unde angajații din sectorul energetic pot semnala fapte de corupție, sub protecția anonimatului. Avertizorul de integritate este gândit să încurajeze așa-numiții whistlebloweri, care să raporteze fapte de corupție derulate în interiorul Ministerului și al companiilor energetice de stat.

Avertizorul de integritate al Ministerului Energiei este funcțional din această dimineață. Este un proiect la care m-am gândit încă din primele zile la Ministerul Energiei, pentru că un astfel instrument ne va ajuta să creștem nivelul de integritate, atât la nivelul Ministerului, cât și al companiilor sub autoritate. Vă îndemn să îl folosiți atunci când aveți nevoie și să vă documentați asupra legislației care îl reglementează”, a scris ministrul de resort, Victor Grigorescu, pe contul personal de Facebook, citat de Agerpres.

”Există situații în care angajați din interiorul sistemului dețin informații despre fapte de corupție, dar ezită să le dezvăluie de teama unor consecințe negative pe care le-ar putea atrage asupra lor”, susțin reprezentanții ministerului, pentru agenția de știri sus menționată.

Cadrul legal de siguranță pentru funcționarul public sau personalul contractual care dezvăluie fapte de corupție din interiorul structurii sau companiei în care este angajat este asigurat de Legea 571/2004, legea avertizorului de integritate. Astfel, cei care doresc să reclame fapte de corupție completează, pe site-ul Ministerului Energiei, un chestionar care cuprinde nume, prenume, date de contact, o casetă unde se descrie cazul semnalat și una unde se pot încărca documente, mai arată Agerpres.

Potrivit ghidului publicat de Minister, avertizorii au prezumția de bună-credință, iar dacă cel reclamat prin intermediul acestui sistem este un superior ierarhic, comisia de disciplină din cadrul instituției va asigura protecția avertizorului și îi va ascunde identitatea.

Sursa: Agerpres


Un comentariu

  1. ” … sub protectia anonimatului”. Care anonimat daca trebuie sa-si declare numele, prenumele, si alte date de contact ? Nu prezinta suficienta incredere !

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger