Ministerul Culturii, forţat prin executare silită să publice acordul cu RMGC

0

ActiveWatch şi Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei au obţinut ieri, 21 octombrie 2013, Protocolul de Cooperare dintre Institutul Naţional al Patrimoniului şi SC Roşia Montană Gold Corporation SA, încheiat la data de 15 iulie 2011. A fost nevoie de procedura executării silite ca Ministerul Culturii să pună în aplicare sentinţa judecătorească prin care a fost obligat să publice acordul pe care îl are cu RMGC.

 

 

„În 2012, ActiveWatch a solicitat Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional protocolul de cooperare cu RMGC, care fusese menţionat într-o comunicare publică de ministrul de la acea vreme, Kelemen Hunor. Cererea a fost redirecţionată către Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), instituţie în subordinea Ministerului Culturii, a cărei conducere a semnat documentul. INP a considerat că protocolul nu poate fi accesibil publicului, din cauza unei clauze de confidenţialitate, convenite de ambele părţi. Prin sentinţa cu numărul 1555 din 25 martie 2013, pronunţată de Tribunalul Bucureşti, INP a fost obligat să facă public acest document, Curtea motivând, printre altele: Tribunalul reţine că denumirea sa (n.n. a protocolului) sugerează faptul că priveşte protejarea şi restaurarea patrimoniului cultural naţional. Prin urmare, tematica în sine a acestui act justifică caracterul său de infornaţie cu caracter public. Mai mult, acest înscris reprezintă o emanaţie a activităţii desfăşurate de o autoritate a statului, conform competenţelor care i-au fost oferite”, scrie site-ul Active Watch.

 

Puteţi citi acest acord aici (activewatch.ro).

 

Săptămâna trecută, TOTB a publicat, în exclusivitate, raportul realizat de trei experţi britanici despre importanţa Roşiei Montane pentru patrimoniul mondial, raport care arată limpede că Roşia Montană este perfect eligibilă pentru a face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Existenţa acestui raport a fost negată, iniţial, de Ministerul Culturii.

 

Sursa: ActiveWatch

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger