Mining Watch: Guvernul Ponta salvează de la faliment Carpathian Gold prin acordarea licenţei miniere de la Rovina

0

Anunţul Carpathian Gold potrivit căruia a primit licenţa de exploatare a cuprului şi aurului din zăcământul Rovina a dus la o explozie la bursă a acţiunilor companiei, marcând o creştere de 200% în decurs de două zile[1], arată un comunicat de presă al Mining Watch România. Informarea a fost lansată într-un moment cheie, susţine acelaşi comunicat, pe când firma Carpathian Gold se află, practic, în stare de faliment din cauza dificultăţilor întâmpinate în avansarea unui alt proiect în Brazilia.

 

 

“În ultimii ani, Carpathian Gold a împrumutat 207.7 milioane de dolari americani[2] de la banca australiană Macquarie pentru a construi proiectul minier din Brazilia. Cu toate acestea, compania deţinută în această ţară – MRDM Ltda[3] – a fost nevoită să închidă lucrările din cauza inundaţiilor în 2013. În prezent activitatea minieră din Brazilia este în continuare suspendată[4]. Acest lucru a dus la pierderi masive de capital, aducând firma în pragul falimentului. Situaţia este atât de gravă, încât directorii Carpathian şi-au dat demisia la începutul lui 2014, iar banca australiană Macquarie le-a desemnat un ofiţer şef de restructurare.

Conform declaraţiilor[5] făcute în anul 2013, compania plănuia să folosească cash-flow-ul de la mina din Brazilia pentru a porni proiectul din România. Cu toate acestea, fără a avea stabilitatea financiară necesară, Carpathian Gold a primit în dar de la ANRM licenţa pentru proiectul din România. Toate demersurile au avansat în condiţii total netransparente, dar sub supervizarea atentă a Guvernului României.

Carpathian Gold este o companie junior, fără experienţă

Carpathian Gold deţine în concesiune doar 2 perimetre, unul în Brazilia şi unul în România. Faptul că firma este una ne-experimentată o denotă chiar afirmaţiile fostului director general, Dino Titaro, într-un interviu acordat pentru BTV în 2013. Acesta afirma că: “Spunem adesea că proiectul RDM din Brazilia este startul companiei şi proiectul monstru din România este ‘the company maker’ (cel care face compania)”[6].

În timp ce presa a promovat imediat vestea bună primită de Carpathian Gold, ANRM refuză să răspundă solicitărilor de informare. Condiţiile pentru vânzarea zăcămintului de la Rovina sunt în continuare tratate ca “secret de serviciu”. Astfel, nici ANRM şi nicio altă instituţie a statului nu a considerat necesară informarea publicului cu privire la concesionarea pentru exploatare pe 20 de ani a unui perimetru minier de 93,5 kilometri pătraţi – adică de aproape 3 ori suprafaţa oraşului Deva. Rovina devine astfel primul proiect minier deţinut 100% de o companie străină, fără participarea statului român. Conform înţelegilor, Carpathian trebuie să plătească statului român doar 4% redevenţă[7].

“Coincidenţă sau nu, singurul mod prin care falimentara Carpathian putea fi salvată a fost asigurat, cu discreţie, de guvernul Ponta prin poate cea mai netransparentă instituţie din  România: ANRM. Desigur că vor apărea numeroase speculaţii privind beneficiarii reali ai creşterii bruşte a valorii acţiunilor. Indiferent însă dacă funcţionari sau politicieni români au avut de câştigat în urma acordării licenţei la Rovina, aceasta reprezintă o gură de aer pentru operatorul minier care se sufoca în datorii în Brazilia”, a comentat Roxana Pencea din partea reţelei Mining Watch România.

Titularul proiectului în cauză este Carpathian Gold (TSX:CPN), prin compania Samax Romania Limited, care la rândul ei deţine Samax România, societate cu răspundere limitată (SRL) înregistrată în Baia Mare. Carpathian Gold este companie minieră junior, care propune proiectele miniere Rovina (România) şi Riacho dos Machados Gold (Brazilia). Potrivit unui anunţ al companiei din iulie 2011, Barrick Gold (TSX:ABX), cea mai mare companie minieră din lume, cumpăra 9% din acţiunile Carpathian Gold contra sumei de 20 de milioane de dolari.

 

Mining Watch România este o reţea de organizaţii care se alătură comunităţilor locale în eforturile lor de a opri proiectele miniere distructive, la scară industrială. Mining Watch monitorizează avizele emise de autorităţi în beneficiul companiilor miniere şi semnalează neregulile către factorii de decizie din România şi, când este relevant, la nivelul UE. Printre activităţile sale se numără acţiuni în instanţă şi de advocacy pentru a asigura că autorităţile aplică în mod corect prevederile legale relevante.

 

Sursa foto: Ziarul Unirea

 

Mai multe detalii: Mining Watch România

 

 

 

 [1]http://www.theglobeandmail.com/feeds/canadian-press/business/most-actively-traded-companies-on-the-tsx/article24649762/

[2] Form 51-102F3 – Material change report din 30 martie 2015, http://miningwatch.ro/wp-content/uploads/2015/06/Material-change-report-English.pdf

[3] Mineração Riacho dos Machados Ltda

[4] http://www.carpathiangold.com/news/press-releases/press-release-details/2014/Carpathian-Gold-Inc-Re-Commissioning-Resumes-at-RDM-Mine-and-Corporate-Update/default.aspx

[6] “We often state internally the RDM project in Brasil is the company starter and our big monster project in Romania is our company maker.” https://www.youtube.com/watch?v=N3q4YFKYnc8, minutele 3:14 – 3:23

[7] Carpathian NI 43-101 Raport Tehnic Preliminar, versiunea finala 30.08.2012, pag. 37

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger