Mining Watch: autorizaţia de construire pentru şantierul Deva Gold de la Certej este ilegală

0

Mining Watch România, alături de zecile de cetăţeni şi organizaţii ce monitorizează avizarea proiectelor miniere pe bază de cianuri, demască o dată în plus ilegalităţile comise de autorităţi în favoarea companiilor de minerit canadiene, arată un comunicat de presă al organizaţiei.

 

 

Astfel, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a constatat emiterea autorizaţiei de construire cu încălcarea prevederilor legale pentru organizarea de şantier a platformei industriale de la Certej. Răspunsul vine ca urmare a presiunii fără precedent exercitate de cetăţeni pentru clarificarea situaţiei şi amendarea vinovaţilor. În contextul refuzului societăţii româneşti de a permite proiecte de minerit cu cianuri, ineficienţa şi partizanatul ilicit ale autorităţilor condamnă comunităţi extinse din România la subdezvoltare şi mono-industrializare.

Consecinţele sunt devastatoare pe termen lung, în condiţiile în care viaţa a peste 1,9 milioane de oameni depinde de resursele de apă, aer şi sol ale bazinului Mureşului. România nu este ţara proiectelor de minerit “low cost” ce se traduc prin risc evident de accidente miniere, poluare şi fuga de a plăti refacerea mediului. Prin urmare, autorităţile trebuie să înceteze imediat servilismul faţă de companiile extractive şi să pună pe primul plan interesul public al cetăţenilor săi.

Pe parcursul procesului de monitorizare, reprezentanţii reţelei Mining Watch România s-au confruntat cu totala lipsă de transparenţă a Primăriei Certeju de Sus, emitentul autorizaţiei. Primarul Petru Cîmpian a refuzat în repetate rânduri să facă public dosarul de autorizare şi actul în sine, accesul la informaţie fiind declinat şi presei, deşi autorizaţia de construire constituie comunicare de interes public. Mai mult, declaraţiile în presă ale primarului au fost de natură să inducă în eroare, acesta declarând succesiv că autorizaţia s-a emis în deplină legalitate. În consecinţă, Mining Watch România s-a văzut nevoită să recurgă la justiţie pentru obligarea Primăriei la publicarea autorizaţiei.

Inspectoratul de Stat în Construcţii nu s-a arătat iniţial interesat să investigheze legalitatea autorizaţiei, transmiţând pe 17 noiembrie un răspuns către Mining Watch România potrivit căruia sesizarea a fost “redirecţionată, spre competentă soluţionare, Primăriei comunei Certeju de Sus”. Cu alte cuvinte, instutuţia de control şi-a declinat competenţa în faţa emitentului actului ilegal. Mobilizarea a continuat să crească, zeci de cetăţeni contactând ISC pentru lămuriri. Totodată, peste 11.000 de cetăţeni au semnat petiţia prin care îi cereau preşedintelui nou ales Klaus Iohannis respectarea legii la Certej. În acest context, pe 27 noiembrie Mining Watch România a înaintat o a doua sesizare către Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru sancţionarea Primăriei Certeju de Sus şi oprirea lucrărilor de organizare de şantier la platforma industrială a minei.

 

 

Răspunsul ISC (foto sus) confirmă şi acuzaţiile de ineficienţă şi suspiciunile de complicitate ale Gărzii de Mediu ce a efectuat un control la şantierele din Certej în octombrie 2014. Controlul nu a sesizat însă nici o ilegalitate, instituţia emiţând chiar şi un comunicat de presă menit să distragă atenţia de la neregulile din procesul de autorizare. În raportul privind rezultatele financiare şi de operare din trimestrul trei al anului 2014, Eldorado îşi asigură investitorii de avansarea sigură a proiectului minier Certej. Continuarea lucrărilor de construcţie, în lipsa autorizaţiilor legale, arată managementul defectuos al companiei miniere ce şi-a indus, în mod deliberat, în eroare proprii investitori. “În urma demonstrării ilegalităţilor la care recurge Deva Gold pentru avansarea proiectului, considerăm că începerea exploatării aurului la Certej se poate produce doar prin nerespectarea principiilor statului de drept şi împotriva zecilor de mii de cetăţeni care se împotrivesc cianurării României”, a declarat Roxana Pencea, membru Mining Watch România.

În acest context, Mining Watch România va monitoriza activitatea Instituţiei Prefectului Hunedoara astfel încât autorizaţia de construire să fie atacată în contencios, potrivit notificării Inspectoratului de Stat în Construcţii.

 

Sursa şi foto: Mining Watch România

 

Puteţi citi şi:

Proiectul minier de la Certej a început ilegal, fără autorizaţii

Document emis de Primăria Certej care atestă lipsa autorizaţiilor Deva Gold pentru proiectul minier

Apel la sesizarea autorităţilor în cazul lucrărilor ilegale desfăşurate la Certej

Autorizaţie OZN la Certej: autorităţile jură că există, dar n-a văzut-o nimeni


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger