Minim istoric al utilizării cărbunelui în industria electricităţii din SUA în 2015

0

Utilizarea cărbunelui, cea mai mare sursă de poluare climatică, a scăzut anul trecut până la 34% (de la 39% în 2014) în industria electricităţii de peste ocean, odată cu falimentarea unor companii miniere şi a închiderii unor uzine alimentate de combustibili fosili, aceste schimbări urmând să fie permanente, arată raportul Sustainable Energy in America, citat de The Guardian. Este vorba de cea mai mare scădere înregistrată din 1949, când a început să se ţină contabilitatea energetică, care loveşte într-o industrie aflată deja în declin peste ocean.

Potrivit raportului, transformările de anul trecut din sistemul de electricitate al Statelor Unite au atras şi beneficii semnificative pentru mediu. Emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul energetic, care reprezintă cea mai mare sursă de poluare cilmatică şi ţinta politicii ecologice a lui Obama, au scăzut cu 18% faţă de anul 2005, ajungând astfel, într-un timp relativ scurt, la jumătatea drumului spre reducerea cu 32% prevăzută de Obama pentru sectorul energetic până în 2030.

Republicanii din Congres şi industria minieră îl învinuiesc pe preşedinte pentru declinul combustibililor fosil, acuzându-l că a lansat “un război împotriva cărbunelui”. Noul raport susţine însă că cea mai mare ameninţare la adresa cărbunelui au reprezentat-o gazele naturale ieftine. În plus, s-au înregistrat şi creşteri în sectoarele energiei eoliene şi solare. Până la sfârşitul lui 2015, cele două surse regenerabile au acumulat 5,4% din mixul energetic al SUA, o uşoară creştere faţă de 2014.

Scăderea utilizării cărbunelui pentru generarea electricităţii confirmă declinul combustibililor fosili peste ocean, un peisaj dominat de preţuri în scădere, disponibilizarea a mii de mineri şi falimentarea unor mari companii miniere. Luna trecută, Arch Coal, a doua cea mai mare companie americană de exploatare a cărbunelui, a intrat în faliment pentru a scăpa de o parte din datoriile de 4,5 miliarde de dolari, iar alte două firme, Alpha Natural Resources şi Patriot Call, au falimentat în 2015.

Totodată, unele companii energetice au ales să închidă uzine vechi alimentate cu combustibili fosili înainte de instituirea normelor privind uzinele cu energie curată. Aceste închideri (circa 5% din totalul uzinelor) arată că nu mai există şanse de revenire pentru cărbune, spune Colleen Regan, co-autoare a raportului: “Închiderea acestor uzine înseamnă că multe din cifrele înregistrate în 2015 sunt permanente. Aceste schimbări sunt structurale. Nu sunt lucruri care s-au întâmplat doar pentru că a fost un an moderat, cum a fost 2012, sau pentru că preţurile la gaze naturale au fost nefiresc de mici. Este vorba de schimbări permanente. Aceste uzine pe bază de cărbune care au fost pierdute nu se vor mai redeschide niciodată”.

Analiştii preconizează că şi anul acesta se vor închide uzine alimentate de combustibili fosili, deşi probabil într-o mai mică măsură decât în 2015, declararea morţii cărbunelui în SUA fiind încă prematură. Cărbunele va reprezinta o felie semnificativă din mixul energetic de peste ocean în următorii ani, el urmând să fie utilizat în proporţie de 24% până în 2030.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger