Mii de mineri de la mina Marikana din Africa de Sud (deţinută de compania Lonmin din Marea Britanie) s-au întors azi la muncă, după şase săptămâni de grevă şi acţiuni de protest, unele dintre ele finalizate cu violenţe care au şocat opinia lumea. Aşa cum mai mulţi analişti au apreciat, în această perioadă, şi minele din apropierea celei de la Marikana s-au confruntat cu cereri de măriri salariale din partea muncitorilor.
Minerii de la Lonmin au reuşit să obţină o creştere salarială de 22% şi au sărbătorit vestea cu dansuri în stradă (foto sus), strigând „Ne prezentăm la muncă!”. În timpul violenţelor de acum o lună, 48 de oameni au murit şi câteva sute de persoane au fost arestate. „Sunt foarte fericit că pot să merg din nou la muncă. O să trăiesc mai bine acum”, a spus Nqukwe Sabulelo, unul dintre minerii care lucrează la cel mai dificil nivel, perforarea pietrei. Efectul mişcărilor de la mina Marikana se face simţit şi în cazul altor exploatări miniere similare din Africa de Sud. Minerii care lucrează pentru cel mai mare producător mondial de platină, Anglo American Platinum (Amplats), au intrat în grevă şi ei, cerând drepturi salariale mai mari, iar compania îi ameninţă cu acţiuni în justiţie dacă nu se întorc astăzi la muncă. „Orice întârziere în prezentarea la locul de muncă va creşte riscul viabilităţii pe termen lung a acestor mine, şi aşa aflate sub o crescută presiune economică”, susţin reprezentanţii companiei.
Ieri, poliţia a tras cu gaz lacrimogen şi grenade paralizante asupra unei mulţimi de bărbaţi care aveau la ei arme tradiţionale (macete, suliţe), într-o zonă din apropierea minei Amplats din afara oraşului Rustenburg. „Nu vom merge la muncă până când nu primim ce vrem. S-a tras în copiii noştri, familiile noastre au fost terorizate şi brutalizate, dar tot nu mergem înapoi la muncă. Şi dacă vor încerca să ne oprească să ne adunăm în număr mare, tot nu ne ducem”, a spus un miner pentru agenţia de presă Reuters. Şi la exploatarea minieră KDC West Gold Fields (operată de al patrulea producător mondial de argint nativ) a avut loc o grevă (catalogată drept ilegală de către companie), cu 15.000 de mineri implicaţi în acţiune. Analiştii economici susţineau încă de acum o lună, de la debutul grevei la mina Marikana – Lonmin, că s-a stabilit un precedent (mai exact, în privinţa obţinerii sau încercării de a obţine drepturi salariale), care se va răspândi rapid în economia sud-africană şi poate chiar dincolo de graniţele acesteia.
Sursa şi foto: Reuters
Pe aceeaşi temă:
Violenţele din Africa de Sud: un caz izolat sau începutul unui război?