Minerii blocati in Chile: Sfaturi de la astronauti si psihologi

4

Cei 33 de mineri chilieni blocati la o adancime de 700 de metri nu si-au imaginat probabil pana acum ca au ceva in comun cu astronautii. Chinul lor – supravietuirea intr-un loc stramt, inghesuit, fara sa stie cand e zi sau noapte – se aseamana insa cu conditiile din timpul unui zbor spatial. Aceasta paralela poate oferi sfaturi utile legate de mentinerea sanatatii fizice si mentale a minerilor si ii poate pune in garda in fata obstacolelor pe care le pot intampina in asteaptarea operatiunii salvatoare, care poate veni abia peste cateva luni. Printre obstacole se numara certurile, stresul posttraumatic, anxietatea sau depresia.

 

 

(articol preluat de pe Livescience)

 

In ultimele zile, Chile si-a indreptat intreaga atentie inspre mentinerea sanatatii minerilor blocati in subteran. In acest sens, guvernul din statul sud-american a apelat la agentia spatiala americana pentru sfaturi medicale, alimentare si comportamentale menite sa asigure bunastarea celor 33 de muncitori, a declarat un purtator de cuvant al NASA pentru publicatia Livescience. Totodata, comandanti ai marinei autohtone isi ofera expertiza privind supravietuirea in locuri stramte si intunecate.

„Probabil ca cel mai important lucru este ca familiile lor sa le arate sprijinul, trimitandu-le mesaje”, spune pentru publicatia americana Phyllis Johnson, sociolog la Universitatea British Columbia. Leroy Chiao, fost astronaut al agentiei spatiale americane, care a petrecut sase luni si jumatate la bordul Statiei Spatiale Internationale, intareste vorbele sociologului, spunand ca stabilirea unui canal de comunicare cu lumea de afara este foarte importanta pentru risipirea tensiunii. Salvatorii incearca acum sa stabileasca un sistem permanent de comunicare printr-o gaura de dimensiunea unui grepfrut.

Mai departe, pentru a se mentine pe linia de plutire, minerii trebuie sa-si gaseasca activitati care sa-i tina ocupati. In timpul zborurilor spatiale de lunga durata, de exemplu, fiecare zi petrecuta de astronauti este minutios organizata. Cum minerii nu pot realiza experimente stiintifice sau reparatii high-tech, cum fac astronautii in spatiu, ei pot in schimb sa conlucreze la imbunatatirea portiunii din mina la care munceau inainte de tragedie si, implicit, a adapostului lor.

In consecinta, cei 33 de mineri au fost indemnati sa sape latrine sau sa faca exercitii fizice pentru a se pastra in forma pentru momentul salvarii, operatiune care implica ridicarea lor printr-o gaura in care incape o talie nu mai mare de 89 de centimetri. In plus, oficialii chilieni planuiesc sa le coboare carti de joc, domino si un sistem de televiziune. Minerii au trimis deja la suprafata un filmulet in care prezinta asa-numitul lor „cazino”, care ii le distrage atentia de la izolare.

Izolarea poate spori tensiunea dintre oameni, dar poate duce si la intarirea legaturilor dintre ei. Cercetatorii au observat ca oamenii care raman blocati impreuna isi varsa mai degraba frustrarile pe cei din exterior decat intre ei. Astronautii, de exemplu, sunt nevoiti sa depinda unul de altul in situatii care le ameninta viata, iar cand intampina probleme, tendinta lor este sa se razbune pe centrul de control de pe Terra decat unul pe altul. Daca acest fenomen ii poate tine pe oameni laolalta, un posibil pericol este ca minerii sa refuze sa mai coopereze cu salvatorii – oamenii din exterior –, asa ca acestia din urma sunt indemnati sa-si asculte permanent colegii blocati pentru a evita eventuale tensiuni.

Mai mult, trebuie tinut cont de faptul ca grupul de 33 de barbati se poate imparti in subgrupuri ce pot ajunge sa-si verse frustratile unul pe altul, ceea ce se poate lasa chiar si cu vatamari corporale. Insa pe termen lung, cel mai mare risc este legat de sanatatea lor mentala. Spre deosebire de astronauti, minerii nu s-au oferit voluntari pentru aceasta situatie de izolare si nici nu au control asupra sortii lor. Specialistii contactati de Livescience spun ca printre pericole se numara strestul postraumatic, anexietatea si depresia, accentuate  de lipsa mancarii si a aerului proaspat.

Un ajutorul adecvat venit de la suprafata le poate institui celor 33 de mineri care au aflat ca salvarea lor poate dura cateva luni un simt al controlului si poate reduce riscul aparitiei problemelor mentale. In prima faza, salvatorii le vor trimite antidepresive, iar fostul astronaut Leroy Chiao spune ca nu vede nici un motiv pentru care muncitorii blocati sa cedeze. „Se pare ca sunt condusi bine acolo”, spune el. „Faptul ca au reusit sa rationalizeze pentru 17 zile mancare cat pentru doua zile imi spune ca sunt un grup disciplinat”.

Foto: Reuters

Tags:4 comentarii

  1. carmen iordanescu on

    transmiteti celor blocati in subteran sa fie curajosi,ca si pana acum;toata omenirea este alaturi de ei si asteapta cu mare emotie salvarea lor.Dumnezeu sa-i ajute!

  2. oamenii care beau impreuna palinka nu se cearta niciodata

    deci hai sa le trimitem 500 litrii de palinka, ii protejeaza d eboli – se stie ca palinka omoara pana la 99% din microbii prezenti in gura / stomac . chiar si dupa eliminare protejeaza aerul

    deci unde facem donatia?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger