Despre viața din orașele unde “minele necompetitive” au fost închise sau așteaptă să devină istorie în câțiva ani, cei mai mulți dintre noi nu aflăm decât din mitologia media. La fel și despre oamenii care coboară în măruntaiele pământului. Aceștia au fost supuși după ’90 unui discurs public demonizator: minerii au fost, pe rând, huligani, brute, bețivi sau bugetari leneși. O altă perspectivă puteți vedea mâine în piesa SubPământ. Valea Jiului după 1989, în cadrul Stagiunii de Teatru Politic din București. Iar vineri, 18 octombrie, Miron Cozma și Ion Iliescu vă așteaptă la Spațiul Platforma (Calea Moșilor 62-68, București) să vă vorbească despre 13-15 iunie 1990.
Foto: Vlad Petri
Stagiunea de Teatru Politic a început la 21 septembrie, odată cu lansarea numărului 3 din Gazeta de Artă Politică (o publicaţie de analiză a artei contemporane din perspectivă socio-politică) și va dura până la 14 noiembrie. Proiectul, finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, “repune în centrul demersului artistic valoarea politică autentică a unui act teatral – cea de reflecţie critică, practică asumată şi solidarizare împotriva sistemului autoritar care îşi ignoră cetăţenii, privându-i de drepturi”, potrivit organizatorilor. “Teatrul politic este forma de acţiune colectivă, prin mijloace artistice, împotriva compromisurilor majore şi pârghiilor de influenţă ale sistemului dominant. Este un teatru contestatar, care oferă o platformă democratică de acţiune unor grupuri marginale sau invizibile în sfera publică contemporană.” În această notă pot fi vizionate și apoi dezbătute și cele două piese care se joacă mâine și poimâine în Spațiul Platforma, de la ora 19.30 – SubPământ. Valea Jiului după 1989 și Capete Înfierbântate.
Foto: Vlad Petri
SubPământ. Valea Jiului după 1989 este un proiect de observaţie şi analiză a existenţei cotidiene a unor comunităţi afectate decisiv de schimbările politice şi sociale care au avut loc începînd cu anii ’90. Proiectul îşi propune să documenteze situaţia economică, viaţa şi munca minerilor (și nu numai a lor) în post-socialism. Este un proiect de reconstrucţie performativă a poveştilor-document care fundamentează istoria comunităţilor din Valea Jiului, aflate la limita dintre supravieţuire, migraţie, dispariţie şi posibilă reconstrucţie.
Spectacolul are la bază o cercetare în Valea Jiului, coordonată de Mihaela Michailov (dramaturg), Vlad Petri (fotograf), David Schwartz (regizor). Cercetarea a avut mai multe direcţii – ateliere, discuţii libere şi interviuri cu mineri, soţii de miner, pensionari, copii, paznici de mină, lideri de sindicat, oameni care trăiesc din furtul de cărbune. SubPământ este un spectacol-arhivă de poveşti-mărturii ale unor comunităţi pe cale de dispariţie și îşi propune revalorizarea poveştilor, a problemelor şi a culturii unor categorii sociale deseori ignorate în teatrul românesc de după 1989: comunităţile muncitoreşti.
Spectacolul Capete înfierbântate reactivează în conștiința publică un calup de istorie vie, din perspectiva actorilor sociali implicați în evenimente. Adevărul despre aceste evenimente este suma punctelor de vedere, de cele mai multe ori contradictorii și imposibil de redus la o unică perspectivă. 13-15 iunie 1990 este un proiect de cercetare si performare a istoriei recente, inițiat de Mihaela Michailov si David Schwartz în decembrie 2009.
Alexandru Potocean în Capete Înfierbântate
Proiectul are la bază procesul de documentare prin diferite metode: interviuri cu martori, presa scrisă, rapoarte ale diferitelor instituții și organizații, dezbateri, discuții publice, ateliere etc., concentrate în jurul evenimentelor din București, din 13-15 iunie 1990. Proiectul are două componente: realizarea unui spectacol de teatru documentar și construcția unei arhive audio-video de interviuri realizate cu actanți ai evenimentelor – manifestanți, persoane rănite sau arestate, mineri, muncitori, pensionari, lideri ai mișcării “Piața Universității”, lideri politici, procurori care au instrumentat cazul, jurnaliști.
***
În cadrul Stagiunii vor fi prezentate 6 spectacole de teatru politic din București și Târgu-Mureș, vor fi organizate dezbateri cu publicul pornind de la subiectele spectacolelor și va fi lansat numărul 3 din Gazeta de Artă Politică. Intrarea este gratuită. Pentru rezervări, apelați la: Alice Monica Marinescu, +40726 415 514, [email protected].
Iată și programul integral al Stagiunii:
Sâmbătă / 21 septembrie /ora 19:30
Lansare Gazeta de Artă Politică nr. 3
Duminică / 22 septembrie / ora 19:30
După Traian şi Decebal. (Din filele istoriei gay în România)
Joi / 26 septembrie / ora 19:30
Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990
Vineri / 27 septembrie / ora 19:30
După Traian şi Decebal. (Din filele istoriei gay în România)
Joi / 3 octombrie / ora 19:30
Nu ne-am născut în locul potrivit
Sâmbătă / 5 octombrie / ora 19:30
Nu ne-am născut în locul potrivit
Duminică / 6 octombrie / ora 19:30
Nu ne-am născut în locul potrivit
Vineri / 11 octombrie / ora 19:30
SubPământ. Valea Jiului după 1989
Sâmbătă / 12 octombrie / ora 19:30
Nu ne-am născut în locul potrivit
Duminică / 13 octombrie / ora 19:30
Nu ne-am născut în locul potrivit
Joi / 17 octombrie / ora 19:30
SubPământ. Valea Jiului după 1989
Vineri / 18 octombrie / ora 19:30
Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990
Vineri / 1 noiembrie / ora 19:30
Nu ne-am născut în locul potrivit
Sâmbătă / 2 noiembrie / ora 19:30
Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990
Duminică / 3 noiembrie / ora 19:30
SubPământ. Valea Jiului după 1989
Joi / 7 noiembrie / ora 19:30
Nu ne-am născut în locul potrivit
Vineri / 8 noiembrie / ora 20:00
PUNCT TRIPLU
Sâmbătă / 9 noiembrie / ora 19:30
Del Duma! / Vorbeşte-le despre mine!
Joi / 14 noiembrie / ora 19:30
Nu ne-am născut în locul potrivit
Toate spectacolele vor avea loc la Spaţiul Platforma (adresa: Calea Moşilor 62-68, aproape de Piaţa Sfîntu Gheorghe, Bucureşti – harta, mai jos).
Mai multe informații pe:
www.facebook.com/stagiuneadeteatrupolitic și www.artapolitica.ro.
Puteți citi și:
”Sub Pământ”: Muzeul Văii Jiului spune povestea orașelor industriale din România