Mîncarea sănătoasă ne plictiseşte

0

Mark Twain spunea că lucrurile cu adevărat bune sunt ilegale, imorale sau îngraşă. Psihologii au descoperit de curînd că scriitorul american are dreptate, cel puţin în privinţa mîncării: nu ne satisface decît ce ne face rău.

Mîncarea sănătoasă ne plictiseşte. Un psiholog de la Yale a făcut următorul experiment (rezultatele au apărut în revista Health Psychology) : le-a dat subiecţilor să bea două tipuri de milk-shake. Unul era etichetat ca fiind „sănătos, sărac în calorii (numai 140), garantat să ne satisfacă fără să ne simţim vinovaţi”. Celălalt era descris ca fiind „decadent, nesănătos, conţinut caloric excesiv (620 de calorii)”.

Subiecţilor li s-a cerut să bea cele două milk-shake-uri la distanţă de o săptămînă unul de altul, pentru a nu le putea compara imediat. Analizele de sînge au arătat că nivelul de grelină, hormonul care creşte ca răspuns la foame şi scade odată cu saţietatea, cobora rapid cînd subiecţii credeau că au consumat produsul decadent şi rămînea stabil cînd credeau că au băut milk-shake-ul mai puţin hrănitor, ceea ce însemna că subiecţii nu se simţeau sătui.

Cele două băuturi erau de fapt identice, cu acelaşi număr de calorii (380). Organismul păstrează deci senzaţia de foame cînd „îi spunem” că o să primească mai puţină hrană. O soluţie adaptată la aceste rezultate ar fi pentru producătorii de mîncare să vîndă hrana nesănătoasă, cea care ne place cu adevărat, în cantităţi mai mici, fără să ne spună. Ceea ce ar fi, bineînţeles, necinstit, dar se practică de ceva vreme.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger