Milionarul excentric care a trăit cu 500 de dolari pe lună

1

Milionarul german Klaus Zapf era cunoscut în Germania drept un magnat excentric, care a avut mereu o avere de milioane de euro la dispoziţie, dar a ales o viaţă simplă, minimalistă. Klaus a murit săptămâna trecută, la vârsta de 62 de ani. Pe lângă faptul că era un adept al simplităţii şi modestiei, era şi generos – şi-a donat cea mai mare parte a averii, scrie site-ul Oddity Central.

 

 

Klaus Zapf trăia cu aproximativ 500 de dolari pe lună. “Nu am nevoie de bani. Banii ne fac inegali. Sunt atât de mulţi idioţi cu bani pe lume, încât nu cred că mai este nevoie de încă unul”, spunea milionarul. Acesta şi-a făcut averea din mutări: îşi oferea serviciile celor care se mutau dintr-un loc în altul, dubiţele sale vopsite cu albastru şi galben devenind foarte cunoscute pe străzile oraşelor, ba chiar în lume, acolo unde mutau bunurile celor care se relocau. În ciuda faptului că s-a îmbogăţit datorită capitalismului, omul a fost mereu un admirator al socialismului: atât de mult susţinea această ideologie, încât a pus o statuie a idolului său, Vladimir Lenin, în curtea companiei sale.

În tinereţe, Zapf s-a mutat în Berlinul de Vest (pentru că era unul dintre puţinele oraşe care nu impuneau tinerilor serviciul militar obligatoriu) şi a studiat Dreptul (perioada facultăţii fiind cea în care s-a apropiat de curentul socialist). A renunţat la şcoală pentru a-şi fonda afacerea, în anul 1975. Şi-a cumpărat o dubiţă cu care a început să ofere servicii de transport celor care se mutau, la preţuri mult mai mici decât cele practicate de alte firme. Curând, şi-a angajat mai mulţi oameni, iar afacerea a început să se extindă şi să-l îmbogăţească. Însă, în ciuda averii dobândite, el a ales să locuiască într-un apartament micuţ şi cu un salariu care să îi acopere cheltuielile de bază. A trăit ca orice alt salariat din clasa de mijloc a Germaniei, ba chiar colecta sticle goale pentru a le recicla şi îşi făcea cumpărăturile la supermarketurile ieftine.

Milionarul nu şi-a cumpărat niciodată o casă a lui, s-a îmbrăcat mereu modest şi nu a avut niciodată permis de conducere (el nu a condus dubiţa de transport la începutul afacerii sale, a avut un şofer pentru asta). Chiar dacă prefera viaţa simplă, era un analist atent şi perspicace al evoluţiei economice a societăţii. Compania lui a avut în jur de 600 de angajaţi şi peste 60.000 de clienţi anual, în 14 locuri diferite din lume. A fost căsătorit de două ori. A vorbit foarte rar în public în ultimul deceniu de viaţă. Pe 20 august anul acesta, a murit în urma unui atac de cord (al doilea în 14 ani) şi a fost înmormântat în cimitirul din Eppingen, conform dorinţei sale, în cadrul unei ceremonii simple la care au luat parte fiica sa, fostele soţii, prietenii apropiaţi, dar şi unii politicieni. “Cimitirul din Eppingen va fi ultima mea mutare făcută”, a glumit Zapf în ultimul său interviu, realizat în luna februarie a acestui an.

 

Sursa şi foto: Oddity Central

 

Puteţi citi şi:

Un mogul chinez oferă hrană de 1 milion de dolari americanilor săraci

Un filantrop american ascunde bani prin San Francisco şi îi îndeamnă pe oameni să îi caute

Îngerul abisului – australianul care a salvat 160 de oameni de la sinucidere, cu vorba bună

O milionară chineză s-a angajat măturătoare pentru a da un exemplu copiilor ei


Un comentariu

  1. deci mai urmeaza sa faca o declaratie surpriza?

    “Cimitirul din Eppingen va fi ultima mea mutare făcută”, a glumit Zapf în ultimul său interviu, realizat în luna februarie a acestui an.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger