Milioane de trandafiri cultivaţi pentru Valentine’s Day = mii de tone de dioxid de carbon

1

Or fi trandafirii roşii, dar nu sunt deloc “verzi”, spune o cercetare a Scientific American. În frenezia specifică SUA de Valentine’s Day, milione de trandafiri sunt cultivaţi pentru această zi, dar nimeni nu ia în considerare impactul asupra mediului pe care îl are această operaţiune.

 

 

Potrivit Flowerpetal.com, aproximativ 100 de milioane de trandafiri sunt cultivaţi special pentru sărbătoarea Sf. Valentin din SUA, dar aceştia produc aproximativ 9.000 de tone de dioxid de carbon, care ajung în atmosferă. Scientific American scrie că, în general, trandafirii trebuie cultivaţi în regiuni mai calde (America de Sud, pentru piaţa din America de Nord sau Africa pentru piaţa europeană) şi transportaţi în lume, acolo unde există cererea. Asta implică avioane (şi ele generatoare de emisii de gaze de seră) şi camioane cu temperatură controlată, precum şi spaţii de depozitare cu temperatură controlată.

Un studiu din 2007 realizat de Cranfield University din Marea Britanie a arătat că 12.000 de trandafiri proveniţi din Kenya erau responsabili pentru 6.000 de kilograme de dioxid de carbon; acelaşi număr de trandafiri cultivaţi într-o seră din Olanda era sursa unei emisii de 35.000 de kilograme de dioxid de carbon. În calculele respective au fost luat doar costurile de cultivare şi transport pentru trandafiri, dar aceştia au nevoie şi de apă, plus că se folosesc şi pesticide pentru creşterea lor. În plus, pentru a face loc fermelor de trandafiri, în unele locuri din lume au fost defrişate păduri sau ocupate terenuri care avea un rol bine definit în ecosistemul local. Pesticidele folosite la plantaţii au un impact major asupra florei şi vieţii sălbatice.

Dacă mai adăugăm la toate acestea combustibilii fosili utilizaţi la transport şi gazul refrigerant necesar menţinerii temperaturii la transport, impactul asupra mediului devine şi mai acut. Astfel că, recomandă oamenii de ştiinţă, poate “îndrăgostiţii” de Sf. Valentin ar trebui să ia în considerare să ofere flori (poate nu atât de spectaculoase) cultivate de producători locali, în locul trandafirilor scumpi, aduşi de la mare distanţă, cu costuri ridicate pentru mediul înconjurător.

 

Sursa: Scientific American

 

Puteţi citi şi:

Trandafirii sunt pentru cei curajoşi

 


Un comentariu

Leave A Reply