Milioane de imagini istorice postate online, la liber

0

Un academician american creează o bază de date cu peste 12 milioane de imagini la liber. Kalev Leetaru a uploadat deja 2,6 milioane de fotografii pe Flickr, care pot fi găsite după tag-uri adăugate automat. Acestea provin din peste 600 de milioane de pagini din cărți de bibliotecă scanate de organizația Internet Archive.

 

14598538379_4a3e0d4915_z

 

Inițiatorul proiectului spune că digitalizarea bibiliotecilor a însemnat transformarea cărților în colecții de cuvinte, iar inițiativa lui face exact opusul. Imaginile pe care le postează ele sunt din cărți publicate între 1500 și 1922, când a fost introdus principiul copyright-ului.  “Multe dintre imaginile din cărți nu se găsesc în nicio galerie de artă din lume – copiile originale fiind pierdute de mult”, spune Leetaru.

Pentru a realiza baza de date, Leetaru și-a creat propriul software pentru a lucra cu cărțile scanate deja de Internet Archive, organizație care a folosit un program de recunoaștere optică a caracterelor pentru a analiza fiecare dintre cele 600 de milioane de pagini scanate. Ei au convertit imaginea fiecărui cuvânt în text.  Programul recunoștea ce parte a paginii reprezintă o imagine și o elimina.

Software-ul lui Leetaru merge înapoi la scanările originale, extrage părțile ignorate de programul folosit de Internet Archive și le salvează ca Jpeg-uri separate. Software-ul copiază, de asemenea, și descrierea fiecărei imagini, precum și textul imediat dinainte și după imagine. Fotografiile sunt uploadate apoi pe Flickr, iar utilizatorii le pot găsi folosind motorul de căutare al site-ului.

Inițiatorul proiectului spune că, astfel, utilizatorii pot călători în timp cu ajutorul imaginilor. El își pune la dispoziție software-ul pentru orice librărie care vrea să continue proiectul.

Imaginile pot fi accesate aici.

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger