Milioane de broaste testoase ar fi murit accidental in ultimii 20 de ani

1

Etichetat drept prima sinteza globala a datelor existente, un studiu recent arata ca milioane de broaste testoase marine ar fi pierit in ultimele doua decenii dupa ce au cazut prada echipamentelor de pescuit.

Studiul cu pricina, publicat in jurnalul Conservation Letters, a contorizat numarul broastelor testoase agatate accidental de echipamentele folosite pentru pescuit, cum ar fi navoadele sau firele lungi (unele chiar de 40 de kilometri) presarate din loc in loc cu carlige, scrie BBC News. Broastele testoase au nevoie sa inoate pana la suprafata apei pentru a respira. Cand sunt prinse intr-un navod sau intr-un carlig, nu mai au cum sa ajunga la aer si se ineaca.

Sase din sapte specii de broasca testoasa marina sunt trecute pe lista rosie a speciilor amenintate cu disparitia, iar cercetatorul principal din cadrul noului studiu, Bryan Wallace, de la Duke University din SUA, spune ca starea testoaselor din intreaga lume este un indicator al sanatatii oceanelor, in general.

„Broastele testoase marine sunt specii-santinela care arata cum functioneaza oceanele”, spune el. „Impactul pe care il au activitatile umane asupra lor ne contureaza o idee despre cum aceleasi activitati afecteaza oceanele de care depind miliarde de oameni”.

Materia prima pentru studiul global au fost inregistrarile oficiale ale capturilor accidentale din diferite regiuni ale lumii. In perioada 1990-2008, acestea atesta 85.000 de broaste testoase capturate. „Avand in vedere ca rapoartele pe care le-am examinat acopera mai putin de 1% din toate flotele de [pescuit], cu putine informatii legate de micii pescari din intreaga lume, estimam ca suma toala reala este, probabil, nu de ordinul zecilor de mii, ci de ordinul milioanelor”, spune Wallace.

Cercetatorii americani din spatele estimarilor, care militeaza pentru folosirea unor echipamente de pescuit mai sigure, au identificat si cateva zone in care s-au inregistrat niveluri ridicate de capturi accidentale: zona mediteraneana si estul Oceanului Pacific pentru toate tipurile de echipament de pescuit si coasta vestica a Africii, unde primeaza folosirea navoadelor.

Pe langa echipamentele de pescuit, broastele testoase au de infruntat si alte pericole. Deseurile care plutesc pe apa oceanelor, cum ar fi pungile de plastic, le pot cauza la randul lor inecul, in timp ce proiectele de dezvoltare din regiunile de coasta afecteaza reproducerea si crestera puilor.

Foto: Reuters

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Milliónyi teknős pusztult el halászhálóba akadva az utóbbi húsz évben » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger