Planete locuibile orbitează în jurul a miliarde de stele din Calea Lactee. Astronomii au ajuns la această concluzie în urma unui amplu studiu care a durat șase ani.
Oamenii de știință estimează că ar exista aproximativ 10 miliarde de stele în jurul cărora orbitează planete pe care oamenii ar putea locui. Adică se află pe o orbită ale cărei condiții sunt nici prea reci, nici prea calde, ci potrivite pentru a permite apă lichidă la suprafață și, eventual, viață.
Cercetătorii atrag atenția că doar pentru că planetele sunt locuibile nu înseamnă că a și evoluat viața acolo.
În ultimii 16 ani, astronomii au confirmat existența a peste 700 de exoplanete. Majoritatea sunt giganți de gaz precum Jupiter, dar tehnica folosită nu ajută la detectarea planetelor din roci precum Pământul. Noul studiu a folosit o altă metodă prin care s-a descoperit un număr neașteptat de planete.
“În perioada 2002-2007, am observat 500 de planete la rezoluție mare”, spune astronomul danez Uffe Grae Jorgensen, directorul Departamentului de Astrofizică și Științe Planetare în cadrul Universității din Copenhaga.
Luând în calcul exoplanetele descoperite folosind diferite metode, cercetătorii sugerează că aproximativ 10 miliarde de stele dintre cele 100 de miliarde care ocupă Calea Lactee ar avea planete locuibile.
Foto: Flickr / edikher
Sursa: Daily Mail
2 comentarii
Din pacate situarea in zona Goldilocks nu e nici pe departe suficienta fie si numai pentru a fi posibila viata complexa (animale nu doar bacterii). Mai e nevoie de un nucleu radioactiv (care genereaza caldura din interior prin dezintegrare radioactiva si este cauza placilor tectonice, fenomen cu rol reglator esential, fara de care chiar si Terra ar fi un bulgare de zapada) si de camp magnetic (pentru protectie impotriva radiatiilor cosmice), pentru cele doua fiind nevoie de prezenta unor elemente grele (fier nichel, potasiu etc) in compozitia planetei, ceea ce se pare ca e improbabil tocmai in zona Goldilocks. Zona in care se afla sistemul solar respectiv in galaxie este si ea foarte importanta, pentru a fi ferita de influenta negativa (radiatii, variatii de camp magnetic) altor corpuri cosmice, cum ar fi quasarii, zone cu densitate mare de stele, sau chiar centrul galaxiei. Miscarea de rotatie, si viteza ei, traseul rotatiei in jurul stelei (elipsa) sunt de asemenea esentiale. Si probabil mai exista (canitatea de apa, elementele chimice prezente). De asemenea pentru Pamant, Luna, Jupiter si Saturn au un rol reglator si protector foarte important.
Abia in momentul in care exista cele de mai sus, ne putem apuca de terraformare (in cazul in care nu exista deja viata), presupunand ca am ajuns acolo. Iar terraformarea ar putea dura o vreme – Pamantului i-au trebuit 4mld de ani (de la formare la explozia din Cambrian) pana cand a fost “construita” de catre bacterii o atmosfera in care noi putem supravietui.
Intr-adevar existenta unei planete in zona goldilocks nu este suficienta pentru sustinerea vietii.Daca privim in asamblu toate elementele care sunt incluse in astfel de sisteme observam ca in fapt sunt niste mecanisme (daca le putem numii asa) extrem de complicate si foarte foarte delicate(se stie ca o crestere cu numai 2 grade a temperaturii poate provoca o extinctie in masa),dar nu vi se pare surprinzator cate elemente pentru protectia ,hranirea,si perpetuarea vietii A B U N D A intr-un sistem ca al nostru,este ca si cum cineva a construit o casa foarte mare ,frumoasa ,primitoare calduroasa si nu se asteapta decat locatarii.Ganditi-va la acest lucru.Sa incetam odata pentru totdeauna sa fim ipocriti si sa acceptam imensa bucurie a vietii cu toate frumusetile ei.Acet loc este casa creeata de DUMNEZEU pentru noi si nu este singura.Sunt nenumarate astfel de locuri in univers(este ca si cu ai avea un imens spatiu agricol dar ai folosi doar 2 cm patrati sa cultivi o ceapa.Este de neconceput sa fie altfel.Exista locuri cu mult mai frumoase in univers ,planete mult mai evoluate dar aici este bine deocamdata ca este “casa noastra”