Miliardarii cumpără din ce în ce mai multă apă

2

  Market Oracle raportează că băncile de pe Wall Street și elita miliardarilor cumpără apă în ultima vreme într-un ritm fără precedent. O analiză detaliată a investițiilor în teren din Africa, de exemplu, dar și din alte zone, arată că scopul acestora e capturarea rezervelor de apă.

 

Prin cumpărarea apei înțelegem drepturile la apă, pămînturile cu apă la suprafață sau în subteran, proiectele de desalinizare, purificarea apei, sistemele de irigații, infrastructura (de la conducte la stații de tratare a apei) și toate celelalte.

Willem Buitler, economistul șef al Citigroup a declarat în 2011: Apa ca achiziție va deveni mai importantă decît petrolul, cuprul și metalele prețioase. Poluarea, dispariția ghețarilor și creșterea populației vor face din apă o resursă prețioasă.

Companiile se pregătesc să instaleze chioșcuri cu apă sau bancomate cu apă. Acestea au început deja să fie populare în zone unde oamenii nu au acces la apă curată de băut, cum e Tailanda.

Privatizarea globală a apei și infrastructurii e de neoprit: multe guverne locale nu mai reușesc, din motive bugetare, să se ocupe cum trebuie de infrastructură iar ofertele de la Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Citigroup, UBS și alte bănci de elită sunt de nerefuzat. În viitorul apropiat, am putea ajunge să plătim serios pentru dreptul de a nu muri de sete.

Pentru cei care dețin pămînturi lîngă apă, un sfat de afaceri rezonabil ar fi să și-l păstreze.


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger