Milan Kundera şi Milos Forman, urmăriţi de poliţia secretă în fotografii

0

Fotografiile lui Milan Kundera şi Milos Forman surprinse de poliţia secretă cehoslovacă vor fi reunite joi, 17 noiembrie, ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38), de expoziţia “Praga prin obiectivul poliţiei secrete”.

Eventul este organizat de Institutul pentru studiul regimurilor totalitare din Cehia în colaborare cu Centrul Ceh din Bucureşti. El urmează să cuprindă fotografii, proiecţii de scurte filme de instrucţie pentru ofiţerii poliţiei şi prezentarea cărţii expoziţiei. Un număr incredibil de fotografii realizate de poliţia secretă cehoslovacă între anii ’70 şi ’80 a fost găsit în arhive, după anul 1989. Oamenii urmăriţi de poliţia secretă erau dizidenţi, oameni ai bisericii, intelectuali, precum şi prieteni de-ai lor din Europa de Vest. Printre fotografiile care se regăsesc în cartea expoziţiei de joi se numără şi cele ale scriitorului Milan Kundera şi ale regizorului Milos Forman, surprinşi pe stradă, ale unui cardinal ieşind de la slujbă sau cea a unui dizident în faţa unei cabine telefonice.

“Este un mod foarte bun de a arăta generaţiilor tinere realitatea vieţii dintr-un stat totalitar, cu care nu au avut nici o experienţa personală în acest sens”, spune Rene Kubasek, directorul Centrul Ceh la Bucureşti. “Pozele, care din întâmplare au o calitate artistică bizară şi extraordinară, stârnesc întrebări diverse în mintea oamenilor: Cine erau oamenii care făceau asemenea fotografii? De ce a făcut asta regimul? Mai este relevant în zilele noastre?”.

Vernisajul va fi precedat de două discuţii panel începând cu ora 13.00, despre viaţa într-un regim totalitar şi despre cum se poate trece peste trecut. Invitaţi vor fi atât dizidenţi, cât şi experţi în domeniu incluzându-i pe fostul colaborator al preşedintelui Vaclav Havel, Pavel Seifter (Republica Cehă), Zoltan Bretter (Ungaria), Mihai Stănescu (România), Ioana Diaconescu (România) şi reprezentanţi ai instituţiilor CNSAS, IICCMER and USTR (Institutul pentru studiul regimurilor totalitare, Cehia).

Evenimentul va culmina la ora 19.00 cu proiecţia Pouta, filmul care a primit în 2010 premiile Academiei cehe de film pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, cel mai bun actor în rolul principal şi cea mai bună imagine. Filmul prezintă povestea unui agent al poliţiei comuniste secrete şi relatiile dintre poliţia secreta şi miscarea dizidenţilor.

Evenimentul este organizat cu ocazia aniversării Revoluţiei de Catifea în Cehoslovacia. Intrarea pe tot parcursul evenimentului este gratuită.

Facebook event: http://www.facebook.com/event.php?eid=249930691723072

Mai multe informaţii: http://www.czech-it.ro


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger