Mii de studenți au ieșit în stradă, ieri, în toată țara

0

Mii de studenţi au protestat miercuri în București şi în marile oraşe din ţară, ei cerând, printre altele, alocarea a 6 % din PIB pentru Educaţie. Aceştia au scandat “Voi daţi afară tinerii din ţară!”, “Vrem să învăţăm şi nu să emigrăm!”, “Fără educaţie moare orice naţie!”, relatează Mediafax.

studenti

Aproximativ 300 de studenţi s-au adunat în Piaţa Universităţii, la fântână, de unde au mers pe trotuar spre Piaţa Victoriei. Ei s-au oprit în Piaţa Romană şi au intrat la ASE, unde au scandat “Haideţi cu noi!”, Vrem 6% pentru Educaţie”. Pe parcursul marșului, ei au mai intrat și în alte instituții de învățământ superior, respectiv Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti şi Facultatea de Arhitectură. La Piaţa Victoriei, câţiva dintre protestatari au blocat, timp de aproximativ 20 de minute, circulaţia pe Şoseaua Kiseleff. De la Guvern, studenţii au plecat în marş pe traseul Calea Victoriei – Bulevardul Dacia – strada Th. Aman – strada G-ral Berthelot – sediul Ministerului Educaţiei.

 

studenti1

Studenții au cerut o întâlnire cu ministrul Educației, Mihnea Costoiu, care a invitat un grup de protestatari la discuții. Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Mihai Dragoş, a declarat, la ieşirea de la discuţiile purtate în sediul Ministerului Educaţiei, că ministrul Costoiu le-ar fi spus că bugetul Educaţiei va creşte anul viitor cu “aproximativ 0,5-0,6% din PIB” faţă de cel din 2013.

 

studenti3

Pe lângă alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie, studenţii mai cer să crească finanţarea de baza a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30 la sută subvenţia cămine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.

 

studenti5

 

Și în alte orașe din țară studenții au ieșit în stradă. Peste 1.200 de protestatari au ieșit în Piața Unirii din Cluj unde au afișat mesaje precum “Studenţii de azi, liderii de mâine”, “Minciunile se plătesc, studenţii fac protest”, “Vrem 6% din PIB”, “Şcoala n-are rost când Guvernul te vrea prost”.

Aproximativ 500 de studenţi de la universităţile ieşene au participat, de asemenea, miercuri, la un miting de protest organizat în Piaţa Unirii, din municipiul Iaşi. Ei au avut bannere precum “Ministerul să ne vadă, ţinem orele în stradă!”, “Dragi părinţi, copiii voştri au făcut dinţi”, “Dacă şase nu ar fi educaţia ar muri” şi “Lăcomia voastră trezeşte România noastră!”.

 

studneti2

 

Totodată, aproximativ o mie de studenţi s-au strâns în curtea Facultăţii de Inginerie din municipiul Sibiu, apoi au pornit în marş către Piaţa Mare a oraşului. “Vrem o şcoală pentru toţi, nu Guvern de mafioţi”, “Educaţia finantaţi sau de la Guven plecaţi”, “Noi vrem educaţie, nu vrem pe plantaţie”, “Minciunile se plătesc, studenţii fac iar protest”, “Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne finanţaţi educaţia noastră” sunt lozincile pe care le-au scandat studenții din Sibiu.

Foto: Laura Pătru

Puteți citi și:

Elevii clujeni sunt în grevă japoneză. Solidaritate de pe băncile Ardealului


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger