Mii de oameni au protestat în Tokyo împotriva energiei nucleare

0

În jur de 7.500 de oameni s-au adunat duminică, 2 iunie, într-un parc din centrul capitalei Japoniei în contextul în care permierul conservator Shinzo Abe se gândește să repornească reactoarele nucleare din statul asiatic, scrie Phys.org. Apoi, demonstranții au mărșăluit prin oraș, arborând bannere cu mesaje gen: “Fără arme nucleare! Primatele nedezvoltate vor arme nucleare!”.

 

Foto: CNN.com

 

Protestatarii au manifestat și în fața companiei Tokyo Electric Power, operatorul centralei atomice Fukushima Daiichi, care a stârnit cel mai mare dezastru nuclear din ultimii 25 de ani. Cutremurul din martie 2011 a generat un tsunami puternic, care a lovit centrala nucleară de la Fukushima şi a dus la oprirea sau proasta funcţionare a unor echipamente, fapt care a pornit o reacţie în lanţ – accident nuclear şi emisii de radiaţii în aer şi apă, care au fost purtate de vânt sau curenţi la distanţe mari. Shinzo Abe și Partidul Democrat Liberal din care face parte au legături strânse cu cele mai puternice companii din țară iar premierul a spus în mod repetat că va permite repornirea reactoarelor dacă siguranța lor poate fi garantată.

Japonia și-a închis cele 50 de reactore nucleare pentru controale de siguranță, dar a repornit două din ele pentru a evita un posibil deficit de energie pe timpul verii.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger