Mii de maghiari au protestat la Budapesta împotriva taxei pe transferul de date prin internet

1

Mii de maghiari au ieşit ieri în stradă, la Budapesta, ca să protesteze împotriva intenţiei guvernului de a introduce o taxă pe transferul de date prin internet. Oamenii spun că motivul protestului nu este legat neapărat de o povară financiară în plus pe care ar aduce-o această taxă, ci de faptul că aceasta aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, scrie agenţia de presă Reuters.

 

Premierul Viktor Orban şi guvernul condus de acesta, acuzaţi în repetate rânduri de politici anti-democratice, au dezvăluit planul de introducere a noii taxe (denumită, pe scurt, taxa Internet) săptămâna trecută, când au depus legislaţia privind taxele pentru anul 2015 la parlament, spre dezbatere şi aprobare. Planul prevede ca furnizorii de internet să plătească o taxă de 150 de forinţi (2,15 lei) per gigabyte de trafic de date (taxă care, ulterior, s-ar regăsi în tarifele aplicate utilizatorilor de internet). Protestul de ieri a fost organizat de un grup constituit pe Facebook, care are peste 210.000 de adepţi. Estimările presei locale susţin că peste 10.000 de oameni au ieşit în stradă, în faţa Ministerului Economiei.

“Această mişcare a guvernului vine după o serie de alte astfel de măsuri alarmant de nedemocratice, prin care premierul Orban împinge Ungaria şi mai departe de Europa”, spun organizatorii protestului într-un comunicat de presă citat de Reuters. “Măsura va pune beţe în roate accesului egal la internet şi va adânci prăpastia digitală dintre clasa mai puţin avantajată economic a Ungariei şi cea avantajată – inclusiv şcolile sau universităţile mai puţin bogate vor avea de suferit”, susţin aceştia. Protestatarii au luminat evenimentul cu telefoanele lor mobile, au mers în Piaţa Eroilor din Budapesta, iar unii au aruncat componente vechi de calculatoare înspre sediul Fidesz (partidul de guvernământ) şi au spart câteva geamuri.

Organizatorii protestului au acordat guvernului un ultimatum de 48 de ore în care să retragă legislaţia depusă spre aprobare la parlament şi au anunţat că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, noi proteste de stradă vor avea loc mâine. Fidesz a dat un comunicat, ieri, prin care susţine că astăzi va depune un amendament la legea depusă în parlament, prin care va fixa o sumă maximă aplicabilă indivizilor utilizatori de internet, ca urmare a impunerii taxei pe trafic de date furnizorilor de internet. “Asta va fi o dublă taxare pentru noi: deja am plătit un TVA mare la cumpărarea calculatorului şi a dispozitivelor aferente. Acum este momentul să spunem guvernului că nu suntem de acord cu politica lui de taxe şi măsurile economice propuse”, a declarat Attila Sos, de 43 de ani, participant la protest cu familia lui.

Guvernul condus de premierul Viktor Orban a mai impus diverse taxe speciale în ultimii ani, în domeniul bancar, în cel al comerţului cu amănuntul, precum şi în sectoarele energetice, dar şi în cazul furnizorilor de servicii de telecomunicaţii, cu scopul de a menţine în balanţă deficitul bugetar al statului. Prin acestea, însă, a pus în pericol profitul şi dezvoltarea unei sectoare economice şi a alungat investitorii străini. Totodată, a redus taxele pe veniturile cetăţenilor. Însă, acum, asociaţia companiilor din domeniile IT, telecomunicaţii şi electronică susţine că noua taxă pe internet îi va forţa să crească preţurile serviciilor furnizate către utilizatorii finali.

 

Sursa şi foto: Reuters


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger