Mii de kilometri patrati de plastic plutitor in Oceanul Atlantic

0

Cercetatorii au identificat o noua napasta ce ameninta ecosistemul oceanelor: un morman de ramasite de plastic asemanatoare confetiului, intinse pe mii de kilometri patrati dintr-o regiune indepartata a Oceanului Atlantic.

Gramada plutitoare de gunoi, greu de observat de la suprafata, a fost examinata de doua grupuri de oameni de stiinta americani care au cutreierat apele marine intre Bermuda si Insulele Azore, in Oceanul Atlantic, relateaza Huffington Post. Studiul lor descrie o compozitie de microparticule similara cu cea a insulei din deseuri casnice cunoscuta sub numele de „Great Pacific Garbage Patch”, din Oceanul Pacific, care are o suprafata de circa cinci ori mai mare decat cea a Marii Britanii.

Ramasitele de plastic care plutesc pe apa oceanelor sunt daunatoare pestilor, mamiferelor marine si, in ultima istanta, chiar si oamenilor aflati in fruntea lantului trofic, chiar daca mare parte din material se faramiteaza in bucatele aproape invizibile. Aceste bucatele de plastic, pe care pestii nu le pot deosebi de plancton, sunt periculoase pentru ca pot absorbi chimicale daunatoare aflate in oceane.

Dupa estimarile ONU, 46.000 de bucati de plastic nu mai mari decat o moneda plutesc pe fiecare metru patrat din suprafata oceanelor lumii, afectand viata marina. O lucrare citata de Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica din SUA sustine ca pana la 100.000 de mamifere marine ar putea muri in fiecare an din cauza deseurilor care plutesc pe apa oceanelor.

Foto: Reuters (O actiune de curatare a deseurilor marine pe South Padre Island, Texas)

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger