Mii de fermieri cer schimbarea politicii agricole a Europei

5

Mai mulți bicicliști din toată lumea au ajuns, ieri, la Strasbourg pentru ultima parte a Marșului pentru Hrană Sănătoasă spre Bruxelles, prin care se cere o schimbare radicală a direcției europene privind politicile agricole și alimentare.

 

 

Bicicliștii se îndreaptă către ceea ce se speră a fi cea mai mare adunare a cetățenilor europeni care cer o reformă majoră a Politicii Agricole Comune. Campania, care va avea punctul final pe 19 septembrie, se desfășoară în contextul în care Banca Mondială, printre alții, face publice avertismente privind criza alimentelor care îi va lovi pe cei mai săraci locuitori ai planetei.

Viitorul politicilor agricole ale Europei pe următorii șapte ani este dezbătut, în prezent, la Bruxelles, dezbateri care includ, pentru prima dată, Parlamentul European. Marșul pentru Hrană Sănătoasă cere o agricultură mai corectă și mai ecologică, un sfârșit al speculei cu alimente, sprijin pentru culturi locale și nu importarea de soia pentru hrănirea animalelor.

Marșul pentru Hrană Sănătoasă a luat startul în Austria, în august, și a fost completat pe drum de bicicliști din Germania. Alte grupuri pornesc spre Bruxelles din Franța, Belgia și Olanda. În acest fel, mii de fermieri și tineri își exprimă părerea referitoare la politica agricolă europeană.

“Agricultura este în criză. Fermierii și biodiversitatea dispar, corporațiile au un control tot mai mare, iar prețurile globale la alimente cresc alarmant. Marșul pentru Hrană Sănătoasă aduce împreună mii de cetățeni europeni care cer o reformă reală a agriculturii care să țină cont de nevoile cetățenilor și fermierilor. Vrem condiții corecte pentru fermieri, zone rurale mai verzi și sfârșitul politicilor care dăunează oamenilor săraci din țările în curs de dezvoltare”, spune Stanka Becheva, reprezentant al Friends of the Earth Europe.

La Bruxelles va avea loc demonstrația finală, care va consta într-un protest în fața Parlamentului European. Campania a cuprins, de asemenea, și un demers de alcătuire a unui album foto a oamenilor din toată lumea care cer schimbarea politicilor agricole. Fotografiile vor fi prezentate decidenților de la Bruxelles. Peste 100 de organizații din 19 țări sunt implicate în această campanie.

 

Puteți citi și:

Țăranii alternativi care pot hrăni lumea


Advertisment ad adsense adlogger