Mihai Florea, fotograful anului în Australia: “În loc să-mi cumpăr un Harley Davidson sau o mașină sport roșie, mi-am cumpărat un aparat foto”

0

Este inginer, are 47 de ani și din 1998 trăiește la Melbourne, plecat din Titan. Recent a fost desemnat „Fotograful anului 2014” în Australia, premiu acordat de cea mai titrată publicație de profil de la antipod: Australian Photography Magazine. Juriul a ales câştigătorii după ce a văzut nu mai puțin de 7500 de fotografii artistice, realizate de fotografi semiprofesionişti şi amatori din toată Australia. Pe lângă adjudecarea celui mai râvnit premiu, Mihai Florea a fost desemnat câştigător și la categoria pentru fotografii alb-negru.

Interviu de Marius Cosmeanu

 

N-am făcut deplasarea până la Melbourne, dar am ajuns la el grație celor de laAustralian Photography Magazine. În interviul acordat României libere, Mihai Florea vorbește despre drumul său în fotografie, minimalism, arhitectură, modele, peisaj, București și despre ce a convins juriul să îi acorde marele premiu.

*

Care e povestea ta australiană?

Procesul de emigrare l-am început în 1996 și a durat doi ani bătuți pe muchie. La puțin timp după ce am demarat actele pentru Australia, am primit și cartea verde pentru Statele Unite, așa că a trebuit să ne decidem încotro o luăm. Am ales Australia pentru că prima mea soție avea rude în Melbourne, dar și pentru că mi s-a părut o țară mai generoasă și mai prietenoasă cu noii emigranți.

În Melbourne am ajuns în aprilie 1998. În primul an am lucrat pe diverse șantiere de construcții, prin Melbourne, Queensland și Tasmania, prilej cu care am putut să cunosc zone sălbatice superbe ale Australiei. În al doilea an am făcut curierat, iar în al treilea, am găsit de lucru în meseria mea, ca inginer constructor la o primărie din sudul Melbourne-ului, unde lucrez și acum. Am o fată în vârstă de 19 ani și un baiat de 14 ani.

Dar povestea ta românescă?

Sunt bucureștean de origine, născut în 1967. Până să plec din țară am locuit în cartierul Titan. Liceul l-am terminat la Mihai Viteazul și sunt absolvent al Facultății de Hidrotehnică din București, promoția 1991. După absolvire am lucrat pe diverse șantiere de construcții, de la Stația de Tratare a Apei de la Ogrezeni, la Aeroportul București – Băneasa și la diverse alte lucrări edilitare în Bucuresti. Familia mea este încă în țară, așa că încerc să vin să-i vizitez cam la doi ani o dată. Altfel, țin încă legătura cu prietenii și foștii colegi din țară prin intermediul diverselor platforme sociale de comunicare: Facebook, Google+ etc.

Citiţi restul interviului în România Liberă. Fotografiile lui Mihai Florea pot fi văzute aici


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger