Guvernele şi organizaţiile umanitare ar trebui să-i ajute pe săracii lumii să se mute din zonele care ar urma să fie lovite de inundaţii şi secete, susţine un raport global – Migration and Global Environmental Change Foresight Report, cel mai detaliat studiu privind efectele inundaţiilor, secetei şi creşterii nivelului mărilor asupra migraţiei umane în următorii 50 de ani.
Potrivit raportului, finanţat de guvernul britanic, costurile necesare pentru a acţiona acum ar fi mult mai mici decât costurile conflictelor şi ale pierderilor de vieţi care ar avea loc altfel. Cercetătorul principal al guvernului, Sir John Beddington, cel care a cerut studiul, spune că schimbările de mediu vor lovi cele mai sărace comunităţi din lume şi că milioane de oameni vor migra în mod necugetat înspre, în loc să fugă de zonele cele mai vulnerabile. Unul dintre motivele pentru care a fost realizat studiul îl reprezintă îngrijorarea că degradarea cauzată de schimbările climatice va determina milioane de “refugiaţi climatici” să-şi abandoneze pământurile sterpe şi să migreze în ţâri mai puţin afectate de această problemă; o analiză detaliată din cadrul cercetării a arătat însă că nu va fi aşa, trei sferturi din migraţie urmând să aibă loc în interiorul graniţelor naţionale, de la sate la oraşe.
Beddington spune că, în aceste condiţii, migraţia trebuie gestionată în mod adecvat. Această migraţie controlată reprezintă însă un subiect controversat, şi asta pentru că, în mod tradiţional, migraţia este văzută ca un fenomen nociv care generează conflicte. Provocarea de acum este ca acest fenomen să prindă un contur pozitiv, iar unii specialişti spun că se poate. Una dintre idei este a înlesni migraţia unui membru sau a doi membri din cadrul unei familii pentru a lucra în altă parte şi a trimite bani acasă, care are ca efect conservarea comunităţilor şi evitarea unei migrări mai mari, a întregii comunităţi. Totodată, potrivit raportului, oraşele ar trebuie modelate astfel încât să facă faţă unei migraţii sporite, ceea ce implică şi o mai bună gestionare a apei.
Unele oraşe care tind să acţioneze pe post de magnet sunt plasate în lunci inundabile, ceea ce înseamnă că guvernele ar trebui să ia în calcul construirea de oraşe noi, cu ajutorul unor guverne mai bogate şi prin intermediul organizaţiilor umanitare. Dacă nu se iau măsuri imediate, impactul schimbărilor climatice asupra populaţiei va fi mai mare şi mai tragic.
Sursa: BBC News
Foto: Flickr/ DJ-Dwayne
Un comentariu
Guvernele acestor tari nu mai dau demult nici doi bani pe populatia care moare de foame. Ca daca le-ar pasa, ar face ceva. In al doilea rând, aceste catastrofe naturale nu sunt întâmplatoare, ele sunt îndelung gândite si efectuate prin manipularea vremii prin iscusinta H.A.A.R.P. (chiar va îndemn sa cititi de ce sunt ei capabili si ce reprezinta viata fiecaruia dintre noi pt. acea mâna de oameni ce conduce din umbra TOTUL. Se preconizeaza ca în urmatorii 25 de ani, sa se dezvolte noi metode de obtinere a energiei electrice si din aceasta cauza au nevoie de Africa si terenurile ei, care oricum sunt neproductive. Deci, trebuie scapat întâi de popolatie, prin înfometare, de exemplu. Dar Guvernul american simte mereu suferinta populatiei de culoare din aceste tinuturi care, atentie! în proportie de aproape 100% are intoleranta la lactoza, si ce face el, Guvernul american?! Ati ghicit, le duce lapte praf, sa se curete de-a binelea!