Micul lemurian supersonic

1

Lemurianul filipinez (Tarsius syrichta), înalt de numai 12 centimetri, a fost privit multă vreme de oamenii de ştiinţă drept “păpuşa unui ventriloc”, pentru că îşi deschidea gura pentru a glăsui, dar nimeni nu auzea nimic. Acum, însă, cercetătorii au descoperit că micuţa primată comunică, de fapt, prin ultrasunete.

 

 

Un studiu apărut în revista Biology Letters arată că acest lemurian din sud-estul Asiei are o abilitate neîntâlnită (până acum) la alte primate (sau chiar la alte mamifere terestre), şi anume cea de a crea sunete în registru superior, care nu este detectat de urechea umană. Comunicarea lemurianului este comparabilă cu vocalizele specializate ale liliecilor sau delfinilor, cu funcţie principală de localizare. Potrivit lui Nathaniel Dominy, autor principal al studiului, sunetul lemurianului este „extrem” şi catalogarea în acest fel poate fi înţeleasă doar ascultându-l cu atenţie, redus de 8 ori faţă de nivelul lui normal (pentru a putea fi perceput de urechea umană).

Oamenii pot auzi până la 20 de kilohertz (KHZ), dar măsurătorile în cazul lemurianului au arătat că poate comunica la un nivel cuprins între 70 şi 91 KHZ. Ultrasonic (sau supersonic) este considerat tot ce depăşeşte capacitatea auzului uman. Pentru micuţa primată asiatică (considerată „o fosilă vie”, dat fiind că evoluţia ei nu a suferit modificări de 45 de milioane de ani încoace), este posibil ca acest fel de comunicare ultrasonică să fie o unealtă care să ajute la evitarea prădătorilor. Astfel, primata este liberă să comunice fără să fie auzită de către cei care o vânează. Totodată, auzul său fin o ajută să îşi găsească ea hrana, adică insectele. De asemenea, mai susţin autorii studiului, comunicarea de acest tip poate fi semnal de alarmă, poate însemna interacţiune socială sau marcare de teritoriu (mai ales în cazul rivalităţii între masculi).

„Aşadar, cercetările noastre arată nu doar că lemurienii aud ultrasunete, ci şi că au capacitatea de a emite şi a primit semnale vocale pur ultrasonice”, a declarat Dominy. Studiul nu arată că toate speciile de lemurieni au această capacitate, mai ales că este cunoscut că alţi lemurieni sunt uşor de auzit de către oameni. Dar, totuşi, se pare că mai există o specie de lemur similară celui filipinez, şi anume specia Horsfield (Tarsius bancanus), întâlnită în insulele Borneo şi Sumatra, care ar putea avea aceeaşi abilitate.

 

Sursa: Monbagay News

Foto: Nathaniel Dominy

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger