Micșorarea creierului odată cu vârsta este specifică oamenilor

0

Creierul celor mai apropiate rude ale oamenilor nu se micșorează cu vârsta. Noi cercetări arată că oamenii sunt mai vulnerabili decât cimpanzeii la boli ale vârstei înaintate deoarece trăim mai mult.

Durata noastră mai mare de viață este, probabil, o adaptare la un creier mai mare, susțin cercetătorii. Vârsta înaintată este rezultatul necesității de a crește copii mai inteligenți.

Pe măsură ce îmbătrânim, creierele noastre devin mai ușoare. Pe la vârsta de 80 de ani, creierul își va fi pierdut 15% din greutatea inițială. Cei care suferă de demență odată cu vârsta suferă o micșorare și mai mare.

Pierderea în greutate este asociată cu un declin al structurilor de neuroni și al conxiunilor dintre ele. În plus, scade și abilitatea creierului de a procesa gânduri și amintiri și să trimită semnale în restul corpului.

Creierul maimuțelor nu pare să sufere aceeași micșorare. O echipă de neurocercetători, antropologi și primatologi a comparat imaginile de rezonanță magnetică de la 80 de oameni sănătoși cu vârste între 22 și 88 de ani cu cele ale unor cimpanzei captivi, descoperind că creierul cimpanzeilor nu se micșorează.

Rezultatele sugerează că cei 5-8 milioane de ani de evoluție care îi separă pe oameni de cimpanzei a făcut diferența în ce privește modul în care speciile îmbătrânesc.

Foto: Flickr / safari-partners

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger