Microhidrocentralele nu sunt o soluție viabilă pentru extinderea surselor regenerabile, iar din dorința de rentabilizare a acestor construcții se promovează amenajări care afectează nepermis de mult râul, biotopurile și valoarea turistică a zonei, este de părere prof. univ.dr.ing. Dan Stematiu, șef al catedrei de Construcții Hidrotehnice din cadrul Facultății Hidrotehnice a Universității Tehnice de Construcții București.
de Roxana Bucată
Chiar atunci când concepția amenajării este acceptabilă, lipsa unor studii privind impactul produs de execuția lucrărilor face ca în perioada de execuție mediul să fie grav afectat, cu efecte pe termen lung, resimțite mult după terminarea lucrărilor, acesta fiind și cazul microhidrocentralei de pe râul Capra, de pe versantul sudic al munților Făgăraș, din județul Argeș. Distrugerea râului Capra a fost semnalată în luna septembrie de realizatorul emisiunii Natură și aventură, Dan Păvăloiu. Acesta arată cum în locul pe unde trecea râul Capra a rămas acum o conductă mare, iar ceva mai încolo mai curge Capra murdară pentru că în amonte se lucrează cu excavatoarele. În locul în care în urmă cu câteva luni se înmulțea păstrăvul și veneau animalele să se adape, acum au rămas doar țevi și la fel se va întâmpla și cu alte râuri din zonă.
“Cred că în momentul de față trebuie ‘presate’ autoritățile pentru a promova reglementări clare privind condițiile de autorizare a MHC–urilor. Reglementările existente tratează aceste amenajări din punct de vedere al autorizării ca simple închirieri ale terenurilor din proprietatea publică a statului (care aduc de fapt contribuții absolut neglijabile la buget) deși regimul închirierilor se referă la construcții provizorii (aici se falsifică problema, creând impresia că după un număr de ani amenajarea se dezmembrează, iar efectele ireversibile create se pot elimina). Referirile la legea apelor sunt de asemenea neacoperitoare, utilizând o definire discutabilă a albiei minore, în afara căreia nu mai sunt restricții de implementare a unor lucrări”, explică prof. Dan Stematiu carențele legislative.
În ciuda observațiilor de la fața locului, Administrația Națională Apele Române (ANAR) susține că lucrările de pe râul Capra respectă legislația de gospodărire a apelor, precum și prevederile europene ale Directivei Cadru Apă, iar condițiile prevăzute în avizele de gospodărire a apelor limitează efectele negative, atât asupra morfologiei albiei, cât și asupra vieții piscicole.
“În urma deplasării din teren a specialiștilor de la ABA Argeș-Vedea și ANAR-București, s-a constatat că toate lucrările executate până în prezent care au presupus intervenție în albie (deviere în albie) nu au influențat negativ curgerea apei fiind luate măsuri pentru asigurarea debitului permanent în aval”, spune directorul ANAR, ing. David Csaba. Printre obligațiile pe care le are titularul avizului se numără și interdicția de a degrada albia și malurile pe parcursul execuției și exploatării.
Investițiile de tip microhidrocentrale sunt considerate conform Legii energiei electrice nr.13/2007, lucrări de interes public și contribuie la atingerea țintelor naționale privind producerea de energie verde, conform Legii 220/2008 si HG 1568/2008, se mai arată în răspunsul ANAR. Cu toate acestea, microhidrocentralele reprezintă o alternativă cu contribuții modeste la îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Protocolului de la Kyoto de a se ajunge la 20% energie produsă din surse regenerabile în Europa, susține prof. Dan Stematiu. “Puterile sunt mici și nu sunt puteri asigurate, producția de energie fiind dependentă de debitul cursului de apă în fiecare moment (de aici și excesele de exploatare, când pentru maximizarea profitului se lasă în aval albiile seci, în pofida avizelor de gospodărire a apelor”, spune acesta.
Energia hidroelectrică, în ansamblul ei, este o energie din surse regenerabile, spune profesorul, dar cei implicați în industria MCH-urilor – în special furnizorii de echipamente – au reușit, până acum doi ani, printr-un lobby intens și păgubitor, să claseze, la nivelul Consiliului Europei, numai energia hidro produsă în unități mici și foarte mici ca fiind regenerabilă. Este o energie care se achiziționează la prețuri subvenționate și este suplimentată ca profit de piața certificatelor verzi, explică prof. Dan Stematiu.
9 comentarii
Pingback: Microhidrocentrale in Romania – exemple de constructii ilegale | 34Life - Tree for life
Multumim TOTB pentru prezentarea opiniei clare si oneste a unui profesionist.
Pingback: Grădina Carpaților, distrusă sub ochii instituțiilor de protecție a mediului – miting de protest | TOTB.ro - Think Outside the Box
Dle Profesor, cu ce comparati dvs eficienta MHC-urilor? Cu a combustibililor fosili? Pai asta e idea si va rog sa nu manipulati opinia publica!
ENERGIA VERDE E MAI SCUMPA ORICUM DECAT PETROLUL, GAZELE SAU CARBUNELE SI E INCURAJATA PRIN ACORDAREA DE CERTIFICATE VERZI.
Avem nevoie sa investim in energie verde pt a putea scadea costurile si nu plati inzecit mai mult in 50-100 de ani, cand efectele incalzirii globale se vor acutiza.
“Puterile sunt mici și nu sunt puteri asigurate, producția de energie fiind dependentă de debitul cursului de apă în fiecare moment (de aici și excesele de exploatare, când pentru maximizarea profitului se lasă în aval albiile seci, în pofida avizelor de gospodărire a apelor”
In articol nu se vorbeste de eficienta MHC-urilor, ci de factorul de utilizare. Comparativ cu combustibilii fosili, toate regenerabilele au in general FU mic.
http://en.wikipedia.org/wiki/Capacity_factor
Problema nu sunt MHC-urile ci legislatia permisiva si abuzurile care se comit datorita ei. Centralele hidroelectrice presupun amenajari. Aceste amenajari pot fi paguboase pentru mediu, dupa cum s-a dovedit deja. Amenajarile hidrotehnice mari pot avea impact enorm asupra mediului:
http://orexca.com/aral_sea.shtml
Nu confunda energia verde cu energia regenerabila! Nu e nimic verde in a mutila natura cu buldozerul si dinamita, in a distruge cursurile naturale de apa pentru totdeauna! Voi astia care urati natura vorbiti de compromis. Un compromis ar fi ca 50% din cursurile de apa sa fie distruse prin hidrocentale si 50% sa-si pastreze patrimoniul lor natural (maluri, debit, nise ecologice etc.). In conditile in care deja raurile noastre de munte sunt distruse in proportie de aprox. 90% si voi vreti sa ajungeti la 100% (miroase a “solutia finala”), despre ce compromis mai poate fi vorba?!!
Vai de capul vostru daca chemati asa incompetenti si antieuropeni. Cred ca avem aici o relicva comunista care ori vrea sa faca termocentrale cu carbune din Chile, ca cel din Romania nu arde decat daca este amestecat cu motorina, sau si mai grav vrea sa ne tranteasca iar un mare baraj care in mod sigur afecteaza mediul. Domnule preferam centrale mici si dispersate decat grozaviile comuniste. Sa va fie rusine. Mai bine nu mai facem nimic, ca o sa ajungeti sa va bateti joc de rauri si tara.
Pingback: Protest față de distrugerea mediului prin construcția de microhidrocentrale | TOTB.ro - Think Outside the Box
Pingback: Microhidrocentralele din județul Argeș nu au acord de mediu. 69 de ONG-uri au protestat față de distrugerea râurilor | TOTB.ro - Think Outside the Box