Microhidrocentralele din Argeș sunt ilegale. 69 de ONG-uri au protestat față de distrugerea râurilor

2

Lucrările de captare a apelor de munte pentru producerea de energie nu au acord de mediu. Deși autoritățile recunosc “cu jumătate de gură” ilegalitățile, cel mai probabil mirohidrocentralele vor primi post-factum acordul de mediu, “pentru că oamenii au investit deja acolo”. Asta au lăsat să se înțeleagă autoritățile în cadrul întâlnirii cu reprezentanții Coaliției pentru Mediu din România, care au protestat astăzi în fața Ministerului Mediului, cerând oprirea lucrărilor și sancțiuni pentru cei responsabili de distrugerea râurilor și a zonelor protejate.

Începând cu primăvara acestui an, albiile mai multor râuri de munte din Judeţul Argeş – Capra, Buda, Otic, Topolog şi, odată cu ele, habitate naturale protejate prin lege – au fost distruse în schimbul construcţiei de microhidrocentrale. Astfel de lucrări, cu impact deosebit de grav asupra ecosistemelor naturale, vor continua şi pe alte râuri de munte din ţară (Porumbacu, Viştea, Ucea, Arpaş, Sâmbăta şi Pojorta). Conform avizelor eliberate de Administraţia Naţională Apele Române în număr de 300, aproximativ 3.300 de râuri şi pârâuri pot fi distruse iremediabil.

“Cei care au desfășurat lucrări în județul Argeș nu au acord de mediu, asta este foarte clar, și pe lângă faptul că nu au acord de mediu, au continuat lucrările fără a avea acordul de la Apele Române. Există o dublă ilegalitate, recunoscută cu jumătate de gură de autorități. Lucrările până în luna septembrie au fost desfășurate ilegal pe albia râului, după care Apele Române a dat un aviz pe unele porțiuni fără să fie însoțit de aviz de mediu de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Ministrul a promis verificări și sancțiuni. Nu a făcut afirmația că va opri lucrările, deși noi am cerut oprirea lucrărilor și demiterea șefului Protecției Mediului de la Argeș, dar ministrul a cerut o zi sau două pentru a investiga”, a spus Costel Popa, președintele Ecopolis, după întrevederea cu autoritățile. El a adăugat că a avut senzația că cei de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului se pregătesc să dea aviz de mediu post-factum argumentând faptul că nu mai au ce să facă, iar scoaterea țevilor ar produce și un dezastru și mai mare.

Autoritățile sunt avocații investitorilor, spune, rândul său, Lavinia Andrei, președintele Fundației Terra Mileniul III care este pesimistă în ce privește șansele de oprire a lucrărilor întrucât toată lumea are interese pe partea de obținere a certificatelor verzi din energie regenerabilă. “Modificarea Legii 220 asta a făcut, a adus mai multe certificate verzi pentru hidro, ceea ce încurajează astfel de lucrări și investiții. În clipa în care nu ai nici măcar control din partea autorității de mediu e clar că fiecare face ce vrea”, spune aceasta.

Cele 69 de organizații nonguvernamentale membre ale Coaliției pentru Mediu, dar și organizații susținătoare au protestat față de distrugerea râurilor de munte din țară în fața Ministerului Mediului. Printre acesta s-a numărat și Acțiunea Civică Directă din Neamț al cărui reprezentant a venit cu un cap de pește mort pentru a trage un semnal de alarmă asupra distrugerii habitatului a speciilor de pești. “Din cele 4.000 de râuri în total din țară, peste 3.000 vor fi captate. Deocamdată s-au captat destul de puține, dar dacă așa arată începutul vă puteți da seama cum va arăta mai târziu”, spune acesta. El atrage atenția că nici măcar nu se produce energie regenerabilă. “Din cauza fenomenului de schimbări climatice, teritoriul României este sub impactul aridizării, o treime din teritoriul țării urmând să se aridizeze, iar o parte din această zonă se va deșertifica. Asta înseamna automat că aceste cursuri de apă se vor restrânge sau vor seca total. Noi facem investiții din surse regenerabile, dar nu sunt regenerabile, pentru că urmează să dispară, noi nu facem decât să grăbim procesul de aridizare a României, și, practic, ceea ce patronează acest minister este privatizarea și distrugerea patrimoniului natural al României”.

Foto: Ecopolis


Puteţi vedea și:

Microhidrocentralele nu sunt o soluție viabilă pentru alimentarea cu regenerabile

VIDEO Dezastru ecologic pe râurile din Munţii Făgăraş


2 comentarii

  1. Pingback: Ideiglenesen felfüggesztette a fogarasi törpe vízierőművek építését Borbély » Think Outside The Box

  2. Pingback: Natura 2000: Cât de important este să conservăm biodiversitatea | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger