”Mi-am lărgit niște limite”: Drumul biciclistului nevăzător Florin Georgescu până la Jocurile Olimpice

4

Jocurile Paralimpice de vară au debutat cu fast la Londra, unde România se prezintă cu o echipă de 6 sportivi dintr-un total de 4.000 de participanți. Acest lucru reflectă cât de încurajate sunt persoanele cu dizabilități din țară să practice sport, cât interes își dă statul român pentru a crea condiții de antrenament pentru persoanele cu handicap și, practic, ce șanse au oamenii cu deficiențe să își depășească limitele.

de Roxana Bucată

 

Asta crede Florin Georgescu, un biciclist nevăzător, care a reușit să-și depășească limitele călătorind peste 2.000 de kilometri pe o bicicletă tandem până la Londra. Florin s-a întors în urmă cu câteva zile din capitala Angliei și a mers direct la mare, unde s-a odihnit după 20 de zile de pedalat până la Jocurile Olimpice. Cea mai mare realizare a lui ca pasionat al mersului pe două roți de până acum era deja istorie când l-am întâlnit pe biciclistul nevăzător, care se gândea deja la următoarele proiecte și la cum poate schimba protecția socială din România, despre care spune că a rămas încremenită în timp.

“După părerea mea, ar trebui să se repună în discuție paradigma asta în jurul căreia s-a construit protecția socială de 20 de ani. Pentru că mai mult demobilizează decât mobilizează categorii sociale”, spune Florin. “Competițiile pentru persoane cu handicap rămân în umbră, ascunse, n-au niciun impact social. Comitetul Paralimpic Român a avut anul acesta un record pentru că a reușit să prezinte 6 sportivi din 4.000 de sportivi la Londra. Ceea ce e foarte puțin. Paraciclismul nu există nici măcar ca și concept la noi. În Europa, sunt cel puțin 50-60 de competiții de tandemuri de ciclism. În România, a fost un singur om care s-a calificat vreodată la Jocurile Paralimpice, acum 4 ani, la Beijing”.

În lunile premergătoare călătoriei pe bicicletă la Londra, Florin a apelat, în primul rând, la Comitetul Olimpic Român, pentru a-i acorda sprijin într-un asemenea demers de conștientizare a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în țara noastră. A fost refuzat, dar a avut ocazia să se întâlnească direct la Londra cu președintele COR, căruia i-a amintit că a încercat să dea de el la București. Răspunsul a fost o mână pe umăr și promisiuni de spriijin pe viitor.

Protestul lui față de politicile învechite ale instituțiilor din domeniul protecției sociale este vechi și merge mână în mână cu auto-depășirea. Florin este un “client” vechi al rubricii noastre de “Eroi urbani” pentru că vede dincolo de limite. Astfel s-a numit și campania sa prin care a strâns mii de susținători online în drumul său până la Londra.

Florin a plecat din Arad, pe bicicleta tandem, împreună cu Alex, prietenul său alături de care a pedalat de atâtea ori prin țară. Cea mai mare provocare pe care și-a asumat-o până acum – peste 2.000 de kilometri, 20 de zile de pedalat, 100 de kilometri pedalați, în medie, pe zi – i-a oferit o nouă ocazie să se cunoască pe el. “Sportul este una dintre modalitățile de auto-cunoaștere și auto-educare de care oamenii chiar ar trebui să profite. Sper că mi-am mai lărgit niște limite”, spune Florin, care se felicită că a reușit să facă o echipă bună cu Alex și cu cei doi cameramani care i-au însoțit și au ținut un jurnal video al călătoriei. “Mi-am educat răbdarea, de obicei sunt impulsiv. Pedalezi atâtea sute de kilometri, trebuie să înveți să ai răbdare”.

Călătoria pe bicicletă spre Londra i-a dat lui Florin o nouă ocazie de a gusta “starea de drumeție” care îi place atât de mult. “De când eram mic, îmi plăcea să plec la drum. Nu dormeam nopțile când știam că urmează să plecăm undeva”. Bucuria copilărească s-a transformat în mult efort pe măsură ce kilometrii se adunau. Echipa celor doi a pedalat cel mai mult vreo 140 de kilometri într-o zi, dar a făcut și 80. După o zi întreagă de dat la pedale, băieții își găseau un loc de campare în afara unui oraș de pe traseu, unde Alex gătea, iar Florin se relaxa cântând la chitară. După câteva beri, se duceau la culcare, iar a doua zi, înapoi pe șa. Așa au trecut zilele, mai ploioase, mai însorite, până au ajuns la Londra. “În Germania, drumurile au fost impecabile, iar prin Austria chiar a fost frumos, datorită peisajului, pistei care merge pe lângă Dunăre”, își amintește Florin, care a rămas legat de câmpurile din Bărăgan, printre ultimele imagini pe care le are de dinainte de a-și pierde vederea, la 14 ani.

“Nici nu ai nevoie să-ți spună cineva că peisajele sunt frumoase. Locurile, ca și oamenii, ca și muzica, au frumusețile lor. Poți să percepi un lucru relativ bine chiar și dacă nu-l vezi. Eu încă mă încăpățânez să cred că locurile au rezonanța lor și nu sunt frumoase prin ceea ce vezi, ci prin ceea ce simți”.

În ultima parte a călătoriei, epuizarea s-a instalat. “A fost greu, mai ales în ultima parte. Eu nu am exercițiul pedalatului îndelungat, deci a fost mai greu la sfârșit”, spune Florin, care s-a antrenat înainte de a pleca în călătorie prin jurul Bucureștiului, în cele mai caniculare zile ale verii. Înapoi în București, biciclistul nevăzător e odihnit și pus din nou pe fapte mari. Și-a propus să ducă la bun sfârșit mai multe proiecte prin asociația pe care a înființat-o, Tandem.

Vrea să vadă un București accesibil persoanelor cu handicap, vrea integrare profesională, fiind una dintre victimile excluderii persoanelor cu dizabilități de pe piața muncii, și vrea să contribuie la dezvoltarea tehnologiilor de acces. Dar sportul îl ajută să ajungă mai bine la oameni. Își propune să co-intereseze destui oameni ca prin Ascoiația Tandem să demareze un diatlon – atletism și ciclism – pentru echipe de sportivi din care să facă parte persoane cu dizabilități. “Ideal ar fi ca peste niște ani de zile să facem o competiție care să includă sporturile astea. Eu sunt partizanul manifestărilor sportive în echipe mixte pentru că altminteri te duci în izolare, încurajezi formarea  de colectivități bazate pe handicap”. Citiți aici un profil detaliat al lui Florin Georgescu.

 

Florin și Alex au fost întâmpinați de președintele Comitetului Olimpic Român și de ambasadorul României la Londra

 

Florin nu a plecat de acasă fără chitară

 

Alex era responsabil cu gătitul

 

Puteți citi și:

Recordul de viteză pentru nevăzători a fost transformat într-un “protest față de nepăsarea statului”

Florin Georgescu a atins recordul național de viteză pentru nevăzători

Scrisoarea unui nevăzător care se dezice de reportajul TV în care a apărut


Advertisment ad adsense adlogger