Metode simple de a ne lupta cu prețurile de la pompe

10

Vedem zilnic noi și noi proteste împotriva prețurilor din ce în ce mai mari la benzină. Se blochează pompele, se încearcă o luptă împotriva monopolurilor de prețuri impuse de operatorii din România, însă deocamdată fără orice speranță de succes. Sunt însă și alte metode testate care ne ajută să luptăm împotriva prețurilor mari, în încercarea noastră de a rămâne cu mai mulți bani în buzunar și de a avea o viață mai bună. Iată câteva.

de Magor Csibi

Evident că economisirea banilor nu este singurul scop. Deși este un obiectiv imediat, sfaturile următoare urmăresc în primul rând îmbunătățirea condițiilor de viață în general. Prețul benzinei poate fi în primul rând atât de ridicat din cauza serviciilor și a infrastructurii de o calitate foarte proastă sau deseori chiar inexistentă. A folosi transportul în comun în multe din orașele noastre poate să ne coste timp, nervi și asta în cazurile fericite, iar mersul pe bicicletă, role sau alte mijloace alternative de transport este în continuare un privilegiu al celor care iubesc adrenalina și sporturile extreme.

Chiar dacă nu te numeri printre cei care folosesc o mașină, prețul carburanților te va atinge și pe tine. Probabil că mulți comercianți vor justifica un nou val de scumpiri prin cea mai nouă mișcare a petroliștilor. Așa că problema este a tuturor.

1. Folosește transportul în comun

Chiar dacă nu este foarte ieftin și nici cu calitatea lui nu ar trebui să ne mândrim, transportul în comun rămâne în continuare o alternativă economicoasă. Asta cu siguranță în cazul în care sunteți destul de norocoși să aveți locuința și/sau locul de muncă unei sau dacă nu e vorba de vreo rută a CFR-ului, care, la un preț incredibil de mare, te duce incredibil de încet la destinație.

Însă în ciuda tuturor neajunsurilor, rețeaua de transport în comun poate economi mulți litri de combustibil și multe emisii de noxe. De exemplu, numai în SUA, transportul în comun economisește aproape 13 miliarde de litri de combustibil și reduce emisiile cu 26 de milioane de tone.

Până la urmă, să nu uităm nici că piața funcționează pe bază de cerere și ofertă. Iar dacă nu există cerere atât de mare de combustibil și lipsă de alternative pentru șoferi, atunci nici companiile nu își pot permite să vorbească și să decidă singuri totul.

Dacă tot folosim transportul în comun construit și întreținut din banii noștri, am putea să fim și exigenți și să semnalăm în scris tot ce nu ne place. Până la urmă, autoritățile tot trebuie să înceapă odată și-odată să fie mai atente dacă există o presiune asupra lor.

2. Folosește sistemul de carlpooling și plătește combustibilul la jumătate de preț

Chiar dacă suntem încă sceptici față de împărțirea propriei mașini cu alții, în majoritatea țărilor civilizate acest tip de transport este în floare și mulți oameni economisesc bani și își fac noi prieteni zilnic. Despre ce e carpoolingul puteți citi aici și mai trebuie să știți că costurile la combustibil se reduc cu minimum jumătate, în funcție de numărul oamenilor din mașină.

3. Nu plăti nimic: ia bicicleta, mergi pe jos sau cu rolele

În ciuda obiceiurilor românești, mersul pe jos nu se practică decât în cazul în care vrem să slăbim. Nu ne gândim că deseori putem să ajungem la destinație și apelând la această metodă. Costurile sunt reduse la 0, iar beneficiile pentru sănătate nu pot fi estimate în bani.

Bicicleta și rolele pot fi incluse încă în categoria de sporturi extreme în România, și din cauza șoferilor, și din cauza infrastructurii de secolul XIX. Însă dacă te decizi să te dai cu rolele printre pionierii șoselei, generațiile următoare poate te vor considera unul dintre martirii care au determinat autoritățile să creeze o infrastructură adecvată din cauza accidentelor.

Din fericire, numărul bicicliștilor prezenți în trafic crește încontinuu, iar în curând nu vor mai putea fi ignorați. Iar cu o infrastructură adecvată chiar că nu o să mai avem scuze.

4. Ia-ți o mașină mai mică

Nu trebuie să urmărești declarațiile populiste ale diverșilor miniștri de transport ca să afli că în România avem mai multe mașini mari, SUV-uri și mașini de lux, decât în alte țări ale Europei. Prosperitatea economică de scurtă durată ce ne-a lovit ne-a adus bani și i-am cheltuit pe tot ce am putut. Acum avem jeep-uri, dar n-avem motorină.

Soluția e destul de simplă. Putem schimba mașinile mari, care consumă mult, pe unele mai mici și mai economicoase. Ne vor rămâne bani, ni se va reduce bugetul și vom cumpăra și mai puțin combustibil, reducând cererea. Iar pentru cei care cred că o mașină mare simbolizează puterea unui om realizat, amintim că un nou studiu susține că, în cazul generației sub 35 de ani, mașina nu reprezintă un simbol al statutului. Se pierde doar efectul placebo în acest caz.

5. Eficientizează-ți consumul

Poți face asta ușor citind cele 10 sfaturi prezentate de TOTB pentru un consum mai redus.

6. Planifică-ți viitorul

Dacă nu te numeri printre cei care s-au îngropat în credite pentru a-și putea permite o locuință în cadrul noilor proiecte rezidențiale construite deseori prost și în locuri alese prost, poți să fii atent atunci când vine vorba de a-ți lua o nouă locuință. Fii atent să existe transport în comun rapid și eficient, cu rute și legături bune. Cu această metodă nu câștigi bani imediat, dar în zeci de ani, diferența e chiar relevantă.

Prin aceste sfaturi nu încearcăm să fim exhaustivi. Orice metodă care ne face să consumăm mai puțin îi pune pe petroliști într-o situație mai grea și ne asigură o poziție mai bună în relația cu ei. Așa că așteptăm sfaturile și părerile voastre.

Citiți și:

Cum putem economisi 1,8 lei la litrul de combustibil. 10 sfaturi simple

VIDEO. Mașina de 10.000 de dolari care merge cu aer

O alternativă la traficul care ne mănâncă nervii și banii

Băuturi energizante pe bază de alcool se reciclează ca etanol

Un proiectant suedez vrea să genereze energie verde pe autostrăzi

Sursa: The Daily Green

Tags:10 comentarii

 1. Bun in primul rand acest articol nu te supara dar l-ai scris degeaba, poate daca il scriai in alta tara ar fi fost valabil, dar aici nu stiu sincer cat te-ai gandit pana sa il publici. In al doilea rand in situatia in care in mijloacele de transport in comun te coci vara de cald si ingheti iarna de frig pentru ca firmele interzic soferilor sa foloseasca instalatia de climatizare, in situatia in care este plin de aurolaci si tigani care umbla dupa furat si politia evident nu face nimica.In al treilea rand, in Romania sa iti imparti masina??? in Romania unde se fura si coji de seminte?? nu cred ca este cineva dispus sa isi dea masina altei persoane fie ea si neam.Alta idee, bicicletele.Ar fi ceva doar ca e plina tara de soferi de duminica, de schumacheri care se dau ei shmecheri si fac raliuri in oras, apoi platesc ceva verzisori la politie sa ii lase in pace si tu, te trezesti in spital lovit de vreu idiot deasta. Asa ca din punctul meu de vedere pica toate aceste variante in situatia noastra, de cetateni ai unei tari corupte, condusa de hoti.

 2. @dresden – 1. ai încercat tu să folosești câteva virgule, dar mai trebuie.
  2. în ce oraș locuiești? dacă ești din București, ai mers cu autobuzul în ultimii ani? se practică și aerul condiționat vară și caldura din plin iarna. dacă ești din alt oraș, nu mă pronunț.
  3. bicicleta funcționează, ba chiar foarte bine. din păcate, funcționează lenea și căutatul de scuze mult mai bine.

  • eu sunt din arad, si in mijloacele de transport in comun e … cum zicea dresden iarna frig si vara cald, ce nu ii mai placut sa te inghesui vara cu oamenii transpirati, sa te lipesti de ei cand sant atata de uzi, normal asta la orele de varf.
   si cu bicicleta, daca excludem ceilanti soferi consider ca e sport extrem mersul pe bicicleta la minus cateva grade cat sant acum la ora 8 dimineata.

 3. Pentru Dresden- Masina nu se imprumuta,se unesc mai multe persoane care merg in acelasi loc si merg o saptamana toti in masina unuia,apoi a altuia si tot asa,rezultand o economie de combustibil si implicit bani. Cat despre comentariul Oanei,sunt total de acord cu el.

 4. Care sunt cele sapte metode simple? A saptea e secreta? Oricum daca nu esti dintr-un oras mare,mai mult de doua metode nu se pot aplica nici odata ,metropolitanule!

 5. Transportul in comun in Bucuresti este foarte scump. Si nu m-ar deranja asa de mult daca nu as stii ce salarii au UNII RATB-isti…si asta pe banii nostrii….Ar trebui si calatorii sa protesteze…Mai au tupeul sa faca greva, si spontana pe deasupra…Daca nu le convine sa plece in alta parte…sa vedem unde gasesc un serviciu asa de bine platit !!!

 6. Pingback: Energia regenerabilă ar putea furniza 99,5% din necesarul de electricitate în 2050 » Think Outside the Box

 7. Pingback: Aplicațiile pentru smartphone-uri dau avânt sistemului de carpooling » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger