Met Office contrazice IPCC cu privire la creşterea nivelului mării

0

Predicţiile alarmante conform cărora încălzirea globală ar provoca creşterea nivelului mării cu 1,8 metri în următorul secol ar fi greşite, susține un studiu al Met Office, citat de Daily Mail. Previziunile făcute de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al ONU în 2007, potrivit cărora mai multe oraşe ale lumii ar urma să fie acoperite de ape, sunt considerate a fi “improbabile”.

Cu toate acestea, raportul Met Office susţine că avertizarea IPCC privind o creştere a nivelului mării cu 0,6 metri până în 2100 este corectă şi că s-ar putea înregistra chiar şi o creştere de 0,9 metri. Pe de altă parte, adauga autorii noului raport, comitetul interguvernamental al ONU a subestimat pericolul reprezentat de topirea gheţii din Groenlanda de şi eliberarea metanului din pamânturi umede mai calde. “În cele mai multe dintre cazuri, noile noastre rezultate întăresc afirmaţiile din raportul IPCC, iar gradul impactului este aproximativ acelaşi”, a declarat însă Vicky Pope, reprezentant al Met Office.

Analiza din 2007 a IPCC a fost criticată anul trecut după ce s-a descoperit că susţine, în mod greşit, că gheţarii din Himalaya s-ar topi până în 2035. Raportul Met Office este prima încercare serioasă de actualizare a informaţiilor referitoare la schimbările climatice după cel de-al patrulea raport de evaluare al IPCC din 2007, notează Daily Mail. Studiul finanţat de guvernul britanic susţine că, în cel mai rău caz, nivelul mării ar creşte cu un metru.

Noile rezultate arată că gheaţa arctică va dispărea pe timpul verii mai devreme decât sugerează raportul IPCC şi avertizează că metanul eliberat de încălzirea pământurilor umede va fi semnificativ mai mare decât se preconiza în 2007. Raportul Met Office a fost făcut public la debutul celei de-a doua săptămâni a summit-ului climatic de la Cancun, Mexic, unde reprezentanţi din peste 180 de ţări se întâlnesc pentru deblocarea negocierilor internaţionale în vederea stabilirii unui acord de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger