Meșteșukar: Gândiți-vă la obiecte mișto pe care le-ar putea face meșterii romi

2

O idee foarte tare: concurs de design de obiect, în care sunt provocați pasionații de design şi/sau de meşteşuguri. Miza: găsirea unor obiecte mai vandabile pe piaţa de astăzi, pe care le-ar putea manufactura meşteşugarii romi din materialele pe care le cunosc atât de bine (şi combinaţii între acestea): lemn, alamă, răchită, tablă, cupru, argint, fier, piele sau aluminiu.

”Alambicul, vasul pentru gătit din cupru, potcoavele, coşurile de răchită şi platourile din lemn au însoţit vieţile oamenilor timp de secole întregi. Odată cu fabricarea în serie, obiectele manufacturate de meşteşugarii romi şi-au pierdut din popularitate, dar nu şi din valoare,” cred cei de la KCMC care, în cadrul proiectului Romano Cher – Casa Romilor, lansează concursul ”Creează obiecte meșteșukare!”.

Meșteșukar pentru două zile

Ca să înţelegem cine sunt şi ce fac meşteşugarii romi, vom putea asculta poveşti, cerceta obiecte şi vorbi cu meşteşugari la Facultatea de Arhitectură şi la Librăria Carturesti, pe 9 şi 10 aprilie. După ce vor fi prezentate meşteşugurile, doritorii sunt invitați să testeze pe cont propriu ce pot face cu uneltele sub aripa unui maestru tradițional. Pentru a vă înscrie la workshopuri, trebuie doar să completați formularul de la adresa www.mestesukar.ro/concurs. Veți primi pe mail restul detaliilor.

Cei care ne vor arăta pe viu cum se fac toate aceste obiecte pe nedrept neglijate și excluse din vizorul populației Ikea, vor fi  Onuț (argintar), Florica (împletitoare), Sorin (rudar), Gamy (gabor) şi Emil (căldărar).

Concurs de idei noi pentru tradiții vechi

 


Propunerile de obiecte pe care le-ați vedea, printr-un refresh contemporan, resuscitate cu ajutorul meșteșugarilor romi, trebuie să fie schiţate în format A3. Pe organizatori nu îi interesează calitatea desenului, ci inspiraţia, originalitatea şi aplicabilitatea ideilor care îi pot inspira pe meşteşugarii romi. Ei vor da forma obiectelor gândite de concurenți şi, dacă ele îşi vor arăta utilitatea, participanții vor contribui direct la dezvoltarea unor comunităţi de argintari, căldărari, fierari, ceaunari, rudari, împletitori, gabori, ori pielari.

Schiţele se pot depune  la sediul KCMC din Str. Lt. Av. Marcel Andreescu, nr.15, în perioadele 17-20 aprilie 2012 şi 23-24 aprilie 2012, în intervalul 9:00- 16:30 sau la Facultatea de Arhitectură de Interior din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu” – Bucureşti, (pentru studenţii facultăţii), pe 23 aprilie 2012. Mai multe detalii, pe pagina de Facebook a concursului.

Cele mai bune lucrări vor fi premiate :

Premiul I – 1300 lei, Premiul ÎI – 650 lei, Pemiul III – 450 lei

Juriu

Khalid Inayeh – Arhitect şi director proiect “Romano Cher-Casa Romilor”

Marian Dobre – Designer obiecte meşteşugăreşti în “Romano Cher-Casa Romilor”

Răzvan Luscov – Arhitect, conferenţiar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”

Romeo Simiras – Arhitect, lector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”

Mugur Kreiss – Arhitect de interior independent

 


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger