Mestecatul gumei sporește performanța mentală

0

După cum arată un articol recent din Wired, se prea poate ca și Socrate să fi mestecat la vremea lui ”gumă”, fie ea și sub formă de rășină: mestecatul ”în gol” e unul dintre cele mai vechi obiceiuri. Un nou studiu realizat la St Lawrence University arată că mestecatul gumei ar da un plus de randament mental.

În cadrul experimentului, 159 de student au primit sarcini solicitante din punct de vedere cognitiv. Jumătate dintre ei au fost rugați să mestece gumă, iar cealaltă jumătate a fost lăsată să le rezolve ”pe uscat”. Partea care i-a intrigat pe cercetători a fost că cei care au primit nu doar sarcini, ci și gumă, i-au depășit semnificativ pe cei care nu au făcut-o, cu o singură excepție: la testul de fluența vorbirii.

Și alte teste demonstrează că guma de mestecat poate fi un ajutor mai bun decât substanțele precum cofeina, deși pe durate mai scurte. Îmbunătățirea rezultatelor pentru cei cărora le-a fost data gumă s-a înregistrat doar în primele 20 de minute, performanțele studenților echilibrându-se apoi cu cele ale subiecților care nu mestecaseră gumă.

Explicația acestui fenomen continuă să le dea bătăi de cap cercetătorilor, atâta vreme cât responsabil de sporirea performanței mentale nu pare să fie zahărul, din moment ce la experiment a fost folosită și gumă fără zahăr. S-ar putea spune că simplul act al mestecării ne tine vigilenți și concentrați. Dată fiind însă efemeritatea efectului, specialiștii ne sfătuiesc să păstrăm guma pentru rezolvarea celor mai dificile părți din teste, examene ș.a.m.d.

Guma de mestecat a fost supusă mai multor cercetări de-a lungul timpului, una dintre ele, recent realizată la Coventry University, arată că mestecatul gumei reduce senzația de somnolență. Altor studenți li s-au dat sarcini solicitante, la sfârșitul cărora cei care au mestecat gumă se simțeau mai ”proaspeți”: un ritm cardiac mai accelerat, nivelul de cortizol mai ridicat și, deloc neglijabil, impresia unei stări de spirit mai bune decât a colegilor care rezolvaseră sarcinile fără să mestece gumă.

 

Sursa: Wired

 

Puteţi citi şi:

Cât de prietenoasă cu mediul este guma de mestecat


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger