Mesajul forumului internaţional de la Roşia Montană: Ridicaţi-vă şi luptaţi!

0

A patra ediție a Forumului Internațional împotriva Megaproiectelor Inutile Impuse (FAUIMP) a avut loc în Roșia Montană între 8 și 11 mai. Localitatea a fost aleasă pentru desfăşurarea forumului deoarece acolo se duce o luptă împotriva unui proiect de minerit aurifer extrem de distructiv, iar membrii forumului şi-au manifestat solidaritatea cu această cauză.

 

 

 

La forum au participat peste douăzeci de grupuri din toată lumea care se împotrivesc unor megaproiecte la fel de distructive precum cel de la Roşia Montană. Participanții au reafirmat continuitatea luptelor lor și și-au exprimat susținerea față de Cartele din Hendaye (2010), Val de Suze (2011), Notre Dame des Landes (2012), Stuttgart (2013), ca și față de Carta elaborată în cadrul Forumului Social Internațional din Tunis (2013).

“Această a patra ediție a forumului a prilejuit extinderea ariei de probleme discutate spre chestiuni precum exploatarea gazelor de șist. Sunt tot mai multe lupte care se confruntă cu aceleași probleme. Am admis faptul că suntem supuși cu toții represiunii din partea statelor și respingem incriminarea activiștilor. Discuțiile au dus la aprofundarea reflecțiilor privitoare la relația dintre politică și mișcările sociale. Participanții au condamnat în unanimitate acordurile comerciale dintre SUA și Uniunea Europeană și Canada și Uniunea Europeană (Parteneriatul Comercial și Investițional Transatlantic TTIP și Acordul Economic și Comercial Cuprinzător CETA). Hotărârea noastră este de a ne duce mai departe lupta și vizăm în continuare întărirea rețelei noastre și utilizarea în comun a resurselor activiștilor (grupul de traducere WIKA, website-ul nou creat sau hărțile comune). Această rețea ne va permite să luptăm cu succes împotriva tuturor megaproiectelor și să construim o lume a egalității și solidarității”, se arată în comunicatul final al forumului.

“Fiecare forum este, de asemenea, un loc unde avem experiența unor noi moduri de a trăi în comunitate și de a ne spori nivelul de conștientizare. Noi, reprezentanții mișcărilor care luptă împotriva megaproiectelor inutile impuse, îi încurajăm pe oameni să acționeze. Așadar, mesajul nostru către comunități este: GET UP, STAND UP!”, este concluzia evenimentului găzduit de Roşia Montană.

 

Mai multe detalii: FAUIMP

 

Sursa: Salvaţi Roşia Montană

Foto: FAUIMP

 

Puteţi citi şi:

Roşia Montană găzduieşte a IV-a ediţie a Forumului Împotriva Megaproiectelor Inutile Impuse

Două noi sentințe blochează avizarea proiectului RMGC la Roșia Montană

România pe harta conflictelor de mediu din lume

Grele încercări pentru mediul din România în 2013


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger