Mesajele protestatarilor închiși în Rusia

0

Activiștii închiși în Rusia după ce au protestat pe o platformă petrolieră a Gazprom în Marea Barent trăiesc vremuri grele în închisoarea din Murmansk. Scrisori emoționante pe care cei 30 de ecologiști din mai multe țări le-au trimis celor dragi și susținătorilor au fost publicate.

 

GP047ZR

Vasul „Arctic Sunrise” al Greenpeace (sub pavilion olandez) avea la bord un echipaj format din 30 de membri când doi dintre aceștia au încercat să urce pe o platformă petrolieră în semn de protest față de exploatarea resurselor de petrol din zona arctică. Greenpeace a avertizat că activitatea ptrolieră în regiune va cauza probleme pentru habitatul urşilor polari, al focilor şi al altor specii, mai ales în eventualitatea unui accident şi a pus sub semnul îndoielii capacitatea Gazprom de a reacţiona rapid şi eficient în cazul unei scurgeri de ţiţei.

Activiștii riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare și amendă de 15.000 de dolari. Cu toate acestea, ar face-o din nou, spune

A trecut peste o lună de când forțele speciale au coborât din elicoptere pe “Arctic Sunrise” și au reținut echipajul de activiști, un moment supranatural, își amintește Po Paul, canadian. De atunci viața a fost destul de dificilă pentru cei 30 de ecologiști care suferă de frig și sunt îngroziți de venirea iernii care înseamnă șase săptămâni de întuneric.

“Am auzit ‘Arctic Sunrise’ menționat la radio într-o zi. Era în rusește și n-am înțeles altceva, dar e grozav că lumea vorbește despre noi. Într-o zi bună aici mă văd cu avocatul meu și aud vești despre proteste în toată lumea. Nu-ți vine să crezi ce diferență fac aceste vești pentru mine. Mă fac să mă simt mai bine și mulțumesc fiecărei persoane  care a protestat sau care a trimis un mail. Dacă e un lucru bun care iese din situația asta oribilă este acesta – lumea vorbește despre țițeiul din arctic și eu am jucat un rul în asta. De asta suntem aici, noi, cei 30”, scrie Alexandra Harris, una dintre activiste.

Puteți citi toate scrisorile activiștilor aici.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger