Mersul la spital e mai periculos decât zborul cu avionul

0

Anual, milioane de oameni mor din cauza erorilor medicale şi a infecţiilor contractate în spitale. Potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate, zborul cu avionul e mai puţin riscant decât mersul în centrele de sănătate şi asistenţă medicală.

“Dacă mâine aţi fi internaţi în oricare spital din lume, aveţi 1 din 10 şanse să fiţi victima unei erori medicale. Şansele să muriţi din cauza unei astfel de erori sunt de una la o sută,” a anunţat Liam Donaldson, responsabil cu siguranţa pacienţilor în cadrul Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate (WHO). Riscul de a muri într-un accident de zbor este mult mai mic, şansele fiind de doar 1 din 10 milioane de pasageri.

În fiecare o sută de spitale din oricare parte a lumii, 7 pacienţi din ţările dezvoltate şi 10 bolnavi din ţările aflate în curs de dezvoltare contractează cel puţin o infecţie în urma tratamentelor medicale, arată  WHO. Acelaşi studiu indică faptul că mai bine de jumătate din aceste infecţii ar putea fi prevenite dacă personalul medical s-ar spăla pe mâini cu apă şi săpun ori cu dezinfectant. În fiecare an, cele 1,7 milioane de infecţii pe care pacienţii le contractează în spitalele americane conduc la 100.000 de decese, în vreme ce în spitalele europene mor 37.000 de oameni, în urma a 4,5 milioane de infecţii.

“Sănătatea este inevitabil o afacere riscantă, pentru că mulţi oameni se îmbolnăvesc, iar asistenţa medicală modernă este oferită în medii rapide, sub presiune, presupunând tehnologii complexe şi un număr mare de persoane implicate,” a mai precizat Donaldson. În cadrul unei operaţii pe cord, de pildă, este implicată o echipă care poate ajunge şi la 60 de persoane. Dacă în spitalele lumii ar fi respectate reglementările şi sugestiile WHO, în fiecare an s-ar putea înregistra cu mai puţin de 500.000 de decese.

 

Foto: Ethicsoup.com

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger