Meniurile pentru copii nu trec testul nutriţiei

0

Meniurile oferite special pentru copii de către restaurante şi lanţuri de restaurante din SUA au prea multe calorii, prea multă sare, prea multe grăsimi şi, de cele mai multe ori, nici urmă de fructe sau legume, arată un studiu realizat de Center for Science in the Public Interest (CSPI).

 

 

Analiza făcută de acest centru a relevat că, din cele 3.500 de combinaţii de mâncăruri pentru copii monitorizate şi testate, 97% nu întrunesc standardele de nutriţie. În 2008, aceeaşi analiză descoperise că 99% dintre mâncărurile din meniurile pentru copii nu întrunesc aceste standarde, deci, în termeni statistici, se poate vorbi chiar de o îmbunătăţire a situaţiei. Printre lanţurile de restaurante monitorizate se numără Chipotle Mexican Grill, Dairy Queen, Hardee’s, McDonald’s, Panda Express, Perkins Family Restaurants, Popeyes – toate celebre peste ocean (iar unele chiar în întreaga lume). Meniurile lor s-au situat sub toate standardele de nutriţie impuse de departamentele de sănătate sau centrele naţionale pentru sănătate din SUA. „Cele mai multe astfel de lanţuri de restaurante par să fi îngheţat în timp: servesc aceleaşi mâncăruri vechi pe bază de pui, burgeri, macaroane cu brânză, cartofi prăjiţi şi băuturi carbogazoase. Este ca şi când industria restaurantelor nu a primit vestea că ne confruntăm cu o situaţie de criză la nivel naţional, având prea mulţi copii obezi”, spune Margo Wootan, director pe politici de nutriţie în cadrul CSPI.

Spre exemplu, un sandwich cu brânză la grătar, cu cartofi prăjiţi şi lapte cu ciocolată are 1.210 calorii, 62 de grame de grăsime şi 2.340 miligrame de sodiu. Un meniu de tip combo are de trei ori mai multe calorii decât nivelul admis pentru copiii cu vârste între 4 şi 8 ani. Recomandările departamentelor de sănătate sunt ca un copil să nu consume mai mult de 2.300 de miligrame de sare în fiecare zi, pentru a se evita apariţia hipertensiunii (care duce la boli cardiovasculare, atacuri de cord şi alte probleme). Copiii supraponderali sunt vulnerabili în faţa bolilor de inimă, a diabetului şi au o speranţă de viaţă mai scurtă. În prezent, o treime din copiii Americii sunt consideraţi supraponderali şi 17%, obezi. „Există şi lanţuri de restaurante care au început să includă în meniu fructe, cum ar fi feliile de mere, dar toate ar putea să vină cu propuneri de legume şi cereale mult mai consistente”, consideră Ameena Batada, profesor în cadrul departamentului de sănătate al Universităţii North Carolina Asheville. În cadrul studiului, CSPI a analizat meniurile de la 50 de lanţuri de restaurante de top din SUA, dintre care 34 au avut disponibilitatea să furnizeze informaţiile nutriţionale legate de meniurile lor pentru copii

 

Sursa şi mai multe detalii: Reuters

Foto: EatDinner


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger