Meniu cu tarantule, viermi şi insecte

0

O tarantulă ca aperitiv, un scorpion ca meniu principal, o lăcustă la desert? Oricât de bizar ni s-a părea, bucătăria bazată pe insecte începe să ia avânt, în condiţiile în care tot mai multe studii susţin valoarea nutritivă a insectelor şi tot mai mulţi lideri ai organismelor globale atrag atenţia asupra faptului că acestea ar fi soluţia la criza de hrană cu care se va confrunta omenirea într-un viitor nu tocmai îndepărtat.

 

 

Demonstraţiile culinare cu insecte au început să ia cu asalt societatea vestică, destul de reticentă, până nu demult, la idee. Un astfel de târg cu specific a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Hollywood, unde chef-ul David George Gordon, specializat în bucătăria cu insecte, a demonstrat cum se poate găti şi servi o tarantulă, spre exemplu, alături de alte specii – de la lăcuste la gândaci de tot felul. Scopul târgului culinar a fost tocmai de a arăta că insectele sunt mâncarea viitorului şi o sursă durabilă de alimentaţie. Sunt considerate eco-friendly şi ieftin de procurat sau de crescut, iar în alimentaţia popoarelor asiatice se regăsesc de foarte multă vreme. Organizatorii demonstraţiilor culinare încearcă să convingă vizitatorii că gustul bucatelor din insecte este similar crustaceelor sau altor ingrediente cu care, de fapt, ne-am obişnuit.

Ca valoare nutritivă, insectele sunt greu de bătut de carnea tradiţională de porc sau vită: greierii oferă de trei ori calciul şi fierul pe care le-am lua dintr-o friptură de vită şi au nevoie de sute de ori de mai puţină apă pentru a genera aceeaşi cantitate de proteine precum vitele. „Asiaticii ne consideră pe noi ciudaţi pentru că nu mâncăm insecte”, a declarat unul dintre organizatorii târgului din SUA, care a scris o carte despre bucătăria bazată pe insecte şi ţine o tarantulă pe post de animal de companie. Potrivit FAO (Food and Agriculture Organisation – ONU), insectele ar putea deveni o sursă potrivită de alimentaţie pentru întreaga lume dacă societatea vestică şi-ar învinge dezgustul provocat de ideea de a mânca greieri, viermi, furnici etc. „Mesajul este: consumaţi insecte. Sunt peste tot şi sunt o sursă foarte bună de proteine şi minerale. Două miliarde de oameni, adică o treime din populaţia lumii, deja consumă insecte pentru că sunt delicioase şi nutritive”, a declarat acum două săptămâni Eva Mueller, reprezentant al FAO, la o conferinţă susţinută la Roma.

 

 

„Consumul de insecte face parte din viaţa noastră zilnică, unele sunt de-a dreptul delicatese”, a confirmat, în acelaşi context, Gabriel Tchango, ministrul de Externe al Gabonului. Un raport asupra alimentaţiei cu insecte a fost prezentat în acelaşi cadru, arătând că fermele de insecte sunt una dintre cele mai bune afaceri care se pot dezvolta pe viitor şi răspunsul la problema crizei de hrană cu care omenirea se va confrunta. Printre cele mai des consumate insecte se numără gândacii, omizile şi albinele, viespile şi furnicile, apoi cosaşii, lăcustele şi greierii. Acelaşi raport a arătat că a înflorit comerţul cu insecte în oraşe precum Bangkok şi Kinshasa şi că ar fi necesar ca o cultură a consumul de insecte să îşi deschidă porţile şi în zonele vestice ale globului. Creşterea insectelor este mai ieftină decât a altor surse de proteine şi, concluzionează raportul, „istoria ne-a demonstrat că obiceiurile alimentare se pot schimba rapid, mai ales într-o lume globalizată; acceptarea atât de rapidă a consumului de peşte crud sub forma sushi-ului ar trebui să ne fie îndeajuns ca exemplu”.

 

Sursa şi foto: Reuters, EcoNews


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger