Memoriile lui Salman Rushdie: despre viaţa sub altă identitate

0

Volumul de memorii al scriitorului britanic Salman Rushdie vorbeşte despre perioada de nouă ani în care autorul a trăit ascuns sub o identitate diferită, pentru a evita un atentat la viaţa lui. “Joseph Anton: A Memoir” este titlul cărţii, după numele pe care Rushdie l-a purtat timp de aproape un deceniu.

 

 

Viaţa sub fatwa nu este nici acum simplă pentru autorul „Versetelor Satanice”, dar nu mai trăieşte sub o altă identitate. Însă, timp de nouă ani, el a fost nevoit să se ascundă, după ce liderul suprem religios al Iranului (Ayatollahul Ruhollah Khomeini) a emis, în 1989, o „sentinţă de condamnare la moarte” pentru Rushdie (fatwa – un edict religios care cerea uciderea scriitorului). Memoriile autorului pornesc chiar de la momentul în care a fost sunat de un jurnalist pentru a i se cere părerea în legătură cu decizia ayatollahului. „Nu sună bine”, a fost răspunsul său; dar, după cum mărturiseşte autorul, chiar în acele momente, de fapt, a gândit: „Sunt un om mort”. Pentru aproape un deceniu de la acel moment, Rushdie a trăit pe fugă, în frică, temându-se pentru viaţa lui, pentru siguranţa lui şi a familiei sale. Fatwa a fost emisă ca reacţie la apariţia, în 1988, a cărţii „Versetele Satanice”. Numele lui Rushdie va fi întotdeauna legat, astfel, de încleştarea dintre dreptul la liberă exprimare şi sensibilităţile religioase.

Problema este de actualitate, de altfel, ca urmare a violenţelor stârnite în lumea musulmană de filmul „Innocence of Muslims”. „Întotdeauna am spus că ceea ce mi s-a întâmplat mie a fost un prolog şi că vor fi multe, multe alte episoade de acest fel”, a spus Rushdie pentru Daily Telegraph, la lansarea cărţii sale de memorii, care a ajuns ieri pe rafturile librăriilor britanice. „Filmul (Innocence of Muslims – n.r.) este, fără îndoială, o porcărie, foarte prost făcut şi rău intenţionat. Dar a reacţiona faţă de el cu acest tip de violenţă este ridicol de nepotrivit. Oameni care nu au avut nimic de-a face cu el sunt atacaţi şi asta nu este corect”, a mai spus scriitorul. În weekend-ul trecut, o organizaţie religioasă iraniană a crescut „recompensa” pe capul lui Rushdie la 3,3 milioane de dolari, motivând că, dacă el ar fi ucis, alte cazuri de „insultare a Islamului” ar fi evitate.

 

Mai multe detalii: Reuters

Sursa şi foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger