Memoria câinilor, similară celei a oamenilor

0

Memoria câinilor este mult mai asemănătoare celei a oamenilor decât credeau până acum oamenii de ştiinţă, arată un studiu publicat în revista Animal Cognition. Acest fapt le permite prietenilor noştri patrupezi să ne imite acţiunile şi după anumite intervale de timp, nu neapărat imediat, pentru că şi le pot aminti.

 

 

Studiul susţine că este vorba de o memorie declarativă a câinilor care se referă la amintirile care pot fi accesate conştient, precum sunt faptele sau informaţiile, cunoştinţele despre un anumit lucru. Oamenii au această abilitate, este ştiut acest lucru. Dar, până acum, nu a fost niciodată dovedit ştiinţific faptul că şi câinii o posedă, deşi proprietarii de câini sau crescătorii de câini spun de multă vreme că au văzut această abilitate manifestată la aceste animale. Studiul citat a fost coordonat de Claudia Fugazza şi Adám Miklósi de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria. Ei au analizat capacitatea de imitare a câinilor (adică dacă puteau să copieze ce făceau stăpânii lor), dar întârziată faţă de momentul acţiunii. Opt câini adulţi au fost instruiţi cu ajutorul metodei “Do As I Do” pentru experiment, iar sarcinile au fost, spre exemplu, să se plimbe în jurul unei găleţi, precum stăpânii lor sau să sune la sonerie.

Aşadar, pot câinii să imite ceea ce au văzut şi învăţat, dar la zece minute distanţă după acţiunea iniţială, după o pauză care să le distragă atenţia? „Exemplu concret: proprietarul câinelui, Valentina, i-a cerut câinelui său Adila să fie atent la ea, apoi i-a arătat cum sună, cu mâna, la o sonerie. Apoi au luat o pauză, fiecare, ba chiar s-au jucat împreună cu mingea sau au stat pe iarbă. După pauză, Valentina i-a cerut câinelui să execute ceea ce văzuse cu minute bune în urmă şi el a făcut asta fără probleme. A executat comanda, apoi, şi la solicitarea unui străin, adică, altfel spus, experimentul a fost unul reuşit”, explică Claudia Fugazza. Studiul îngroaşă rândul dovezilor care vin să ne spună, de ceva vreme, că multe animale au modalităţi similare oamenilor de a percepe şi înţelege lumea din jur, că au capacitatea de a înţelege noţiuni precum trecut şi prezent şi, cine ştie, poate chiar pe cea de a imagina viitorul.

 

Sursa şi foto: D News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger