Membrii unui trib au refuzat câte 267.000 de dolari din partea companii energetice

0

E greu de crezut că, în faţa unei oferte de 267.000 de dolari de persoană, prea mulţi ar spune nu, mai ales că ne-am obişnuit să ni se repete sub diverse forme că banii pot cumpăra aproape orice. Exemplul comunităţii Lax Kw’alaams Band, un trib indigen care locuieşte într-o zonă îndepărtată a provinciei canadiene British Columbia, e însă un semnal încurajator, tocmai fiindcă arată că, atunci când există voinţă colectivă, numărul zerourilor îşi pierde din forţa de atracţie.

 

first-nations-pipeline-protest

 

Celor 3.600 de membri ai comunităţii le-au fost oferiţi 267.000 de dolari de persoană de către compania malaeziană Petronas şi partenerii săi, care vor să amplaseze pe teritoriul tribului o conductă pentru exploatarea gazelor naturale şi un punct de prelucrare. Doar investiţia pentru convingerea localnicilor s-ar fi ridicat la 960 de milioane de dolari, în vreme ce costul întregii construcţii este estimat la 30 de miliarde de dolari.

“Nu e o chestiune de bani,” au declarat reprezentanţii tribului, după ce au refuzat oferta gigantului energetic. “Ci de mediu şi de cultură”. Principalele îngrijorări ale localnicilor, care au votat unanim împotriva iniţiativei Petronas, vizează izolarea culturală a comunităţii lor şi impactul asupra mediului acvatic, în condiţiile în care pescuitul este una din activităţile de bază ale Lax Kw’alaams Bands. Această luare de poziţie a fost posibilă după ce, anul trecut, Curtea Supremă Canadiană a oferit un grad mai ridicat de autonomie populaţiilor indigene şi un grad mai ridicat de control asupra problemelor care le afectează resursele naturale disponibile pe teritoriile lor.

Această decizie se numără printe-o serie mai amplă de măsuri care temperează planurile marilor companii de a exploata mai mulţi combustibili fosili din Canada. De curând, noul premier din Alberta a anunţat că intenţionează să retragă susţinerea provinciei faţă de conducta Northern Gateway, care ar urma să exploateze şi să transporte bitum diluat de pe Coasta Pacificului. “Gateway nu este deloc o decizie bună. Cred că este o zonă cu probleme de mediu mult prea sensibile şi că îngrijorarea comunităţilor indigene este îndreptăţită,” a declarat Rachel Notley.

Sursa: Fusion.net


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger