Melcul roz-aprins, specie nou descoperită în Australia

1

Din seria ciudăţeniilor cu care natura nu încetează să ne uimească, National Geographic prezintă melcul roz-aprins (roz-neon), un nou intrat în cartea speciilor, lung de 20 de centimetri şi care trăieşte numai pe un anumit munte australian – Mount Kaputar.

 

 

Oamenii de ştiinţă au crezut, iniţial, că melcul roz-aprins era doar o varietate de melc roşu, specie comună coastelor estice australiene. Însă cercetările mai amănunţite au relevat că, de fapt, avem de-a face cu o specie categoric nouă. „Cercetările genetice au indicat faptul că melcii de pe Kaputar sunt o specie unică pentru muntele pe care se află şi singura specie de acest fel de pe continentul australian”, spune Michael Murphy, reprezentant al Australia’s National Parks and Wildlife Service. Studiul care prezintă caracteristicile acestei noi specii va fi publicat în curând, a mai precizat acesta. Între timp, guvernul australian a luat măsurile necesare pentru protejarea habitatului melcului roz-neon.

 

 

Cu zeci de milioane de ani în urmă, Australia făcea parte dintr-un continent sudic mai mare, cunoscut sub numele de Gondwana (care cuprindea Australia, Papua Noua Guuinee, India, părţi din Africa şi din America de Sud), acoperit de păduri tropicale. O erupţie vulcanică pe muntele Kaputar, acum 17 milioane de ani, a transformat peisajul şi a creat condiţiile necesare dezvoltării unor specii unice, precum melcul roz. Acesta trăieşte între frunze roşii de eucalipt, astfel încât, consideră cercetătorii, culoarea sa este posibil să se fi dezvoltat ca şi camuflaj în faţa prădătorilor. Dar există şi varianta ca această culoare să fie doar o ciudăţenie a evoluţiei, mai spun ei. În regiunea Kaputar, oamenii de ştiinţă au descoperit şi alte specii unice de nevertebrate (melcul păros, melcul canibal – doar două exemple), iar autorităţile australiene au decis trecerea zonei sub legile specifice de protecţie, pentru conservarea mediului în care au evoluat şi trăiesc aceste specii şi pentru a evita dispariţia lor.

 

 

Sursa, foto, mai multe detalii: National Geographic


Un comentariu

  1. Pingback: Bizarr pink csigát fedeztek fel Ausztráliában » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger