Melcii gigantici monitorizează poluarea aerului în Rusia

2

O staţie de tratare a apei din Rusia a “angajat” melci gigantici din Africa pentru a monitoriza poluarea aerului produsă de un incinerator de reziduuri, a anunţat compania rusească de stat Vodokanal citată de AFP.

Uzina foloseşte şase melci ca metodă inovativă de monitorizare a poluării care provine de la incineratorul de deşeuri de la periferia oraşului Saint Petersburg.

Melcii Achatina, care ajung până la 20 de centimetri în lungime şi sunt foarte răspândiţi în Africa sub-sahariană, au fost aleşi pentru că “au plămâni şi respiră aerul ca oamenii”.

Melcii au fost “adaptaţi” cu monitoare ale inimii şi senzori de mişcare, iar efectele respirării aerului provenit de la incinerator vor fi comparate cu ale unui grup de control.

Un reprezentant al Greenpeace a spus că folosirea melcilor este o măsură de “imagine”. “Arderea reziduurilor emite dioxine toxice”, spune Dmitry Artamonov, directorul biroului Greenpeace din Saint Petersburg. “Nu ştiu dacă melcii fac cancer, dar dacă fac nu o să se întâmple prea curând şi nu vom auzi despre asta de la Vodokanal”, mai spune el.

El a mai spus că Vodokanal a refuzat accesul Greenpeace când activiştii au vrut să ia o mostră de apă de la uzina de tratare a deşeurilor, una dintre cele mai mari din ţară.

Foto: Flickr/ Gabriela Ruellan

Citiţi şi:

Ozonul afectează capacitatea plantelor de a absorbi CO2

Poluarea aerului scurtează viaţa a 200.000 de britanici

Tags:



2 comentarii

  1. Pingback: CE a amânat revizuirea legislaţiei privind calitatea aerului » Think Outside the Box

  2. Pingback: Tricourile are te anunţă când eşti într-un loc poluat » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger