Agenţia de presă Reuters a avut acces la un document – ciornă a Comisiei Europene care spune că este nevoie de mai multă acţiune concretă şi de mai puţine discuţii ONU dacă vrem să ajutăm cu adevărat mediul şi problema încălzirii globale să primească soluţie. Astfel de acţiuni concrete ar fi, spre exemplu, taxa mărită pe carbon.
După eşecuri în negocieri precum cel de la Copenhaga, din 2009, Naţiunile Unite trebuie să se concentreze mai mult pe acţiune, pentru că întrunirile anuale ONU sunt tot mai criticate că mai degrabă se târăsc pe câteva săptămâni fără rezultate (sau cu rezultate minore) în loc să aducă într-adevăr o schimbare. Spre exemplu, recenta conferinţă internaţională de la Doha, din luna decembrie, nu a convenit asupra niciunei acţiuni care să aibă un impact imediat în ceea ce priveşte creşterea continuă a emisiilor gazelor de seră. Tot ce s-a obţinut la Doha a fost promisiunea unui acord global, care să fie asumat în 2015 şi să intre în vigoare abia în anul 2020.
Documentul ciornă dezvăluit de Reuters sugerează mai puţine conferinţe şi întâlniri care să dezbată probleme de mediu, pentru că acestea, cel mai adesea, sfârşesc fără să îşi atingă scopurile curajos anunţate înainte. În plus, costurile acestor conferinţe şi negocieri internaţionale sunt considerabile, mai arată raportul citat de Reuters. O schimbare a regulei care prevede consensul celor 200 de naţiuni membre ONU pentru adoptarea unor planuri ar fi de ajutor în negocieri, le-ar face mai eficiente, susţine documentul CE, iar întâlnirile anuale ar putea fi înlocuite cu întâlniri ale unor grupuri de lucru, mai mici şi mai tehnice. Potrivit Reuters, Comisia Europeană nu a comentat „scurgerea” documentului către presă şi nici informaţii din acesta. Însă oficiali ai CE au recunoscut că miniştrii de Mediu din toate ţările membre UE vor dezbate documentul luna viitoare.
Sursa, foto şi mai multe detalii: EcoNews